WikiLeaks: Не говорете пред телевизора

WikiLeaks публикува нова серия от документи, които засягат методите за кибер шпионаж, използвани от ЦРУ.
Сред тях има зловереден код, който е насочен към компютри с Windows, Android, iOS, OS X и Linux, но има и такъв, който атакува интернет рутери, пише ВВС, цитирана от Mobile Bulgaria.

Част от софтуера е разработен от агенцията, но за някои от инструментите са помагали и чужди организации – например британската MI5 е осигурила експертиза в разработването на атака срещу умните телевизори на Samsung.

Според WikiLeaks нейните източници са споделили документите с надеждата за дебат около способностите за хакване на ЦРУ и дали те не надвишават правата й.

Според информацията, през 2014 година американската организация е използвала инструмент на име Weeping Angel, за да компрометира телевизорите на Samsung от серията F8000.

Чрез него се е симулирало изключване на устройството, но в същото време то е продължавало да работи и да записва звук, който след нормално включване на телевизора и възстановяване на Wi-Fi връзката се е предавал през интернет към сървърите на ЦРУ.

Сред планираните бъдещи подобрения на технологията са били запис на видео и преодоляване на Wi-Fi ограниченията. От Samsung коментират, че сигурността и защитата на личната информация на потребителите им са от най-висок приоритет и в момента спешно проучват случая.

Въпреки това, скептиците смятат, че корпорациите няма да могат, а може би и не искат напълно да се справят с проблема. Освен това, разузнавателните агенции най-вероятно са няколко крачки напред и дори пропуските в сигурността да бъдат отстранени, те ще намерят други способи и пролуки, за да продължат с шпионажа си.

WikiLeaks разкрива, че през миналата година ЦРУ е съставила колекция от 24 zero day (термин, който описва неизвестни бъгове) уязвимости на Android.

Част от тях били открити от ЦРУ, а други са били получени от трети страни – АНС, британската GCHQ и други източници.

В резултат на това разузнавателната агенция е успяла да компрометира устройства на Samsung, HTC, Sony и други, което й е позволило да чете съобщения в услуги за комуникация като WhatsApp, Signal, Telegram и Weibo.

Специализирано подразделение на ЦРУ е атакувало iPhone и iPad и е получило възможност да следи местоположението на устройствата, а освен това е можело да активира камерата и микрофона и да чете текстовите съобщения.

За целта също са ползвани zero day бъгове, получени от GCHQ, АНС и ФБР.

От изявление на Apple става ясно, че компанията вече е отстранила част от използваните бъгове в iOS. Според компанията актуалната технология в iPhone осигурява най-добрата защита за данните на потребителите и компанията работи постоянно за гарантиране на това. Apple посочва, че осигурява максимално бързо ъпдейти на сигурността, а освен това почти 80% от потребителите й използват последната версия на iOS. Първоначалният й анализ е показал, че много от посочените проблеми са отстранени в най-новите издания на операционната система.

Според другите твърдения на WikiLeaks ЦРУ може да зарази автомобилни системи за управление и не е изключено да е използвала това за убийства; има начини за проникване в изолирани от интернет компютри чрез скрита информация в изображения или в защитени зони от твърдия диск; разработила е атаки срещу популярните антивирусни продукти и има библиотека от техники за хакване, които са базирани на разнообразен зловреден код.

WikiLeaks обещава още много документи около кибер методите на ЦРУ, които описва с името Vault7.

Източник: dir.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *