SOS за рибата

33% от рибните запаси в света са подложени на свръх улов, а 60% са експлоатирани до краен предел. В същото време повече от 3 милиарда души разчитат на рибата като основен източник на протеини, а поминъкът на 800 милиона зависи от риболова.

Какво се случва?

Свръх уловът е втората най-голяма заплаха за океаните след климатичните промени. А двете заедно са на път да оставят без риба Южното полукълбо. Същевременно гладът и бедността на планетата продължават да нарастват и за много хора рибата ще бъде от изключително значение като източник на храна с висококачествен протеин.

ЕС е най-големият пазар на морска храна на планетата, а повече от половината от вноса идва от развиващите се страни. Това прави ролята на европейските потребители наистина важна. Затова WWF започва кампанията „Риба и за в бъдеще“, с която призовава потребителите, търговците и политиците в ЕС да осъзнаят ролята си за опазване на океаните и хората.

Как да опазваме рибните запаси?

Дневният ни избор на храна оказва огромно въздействие върху хората и морските ресурси. Но не е нужно да се отказваме от рибата и морските дарове. Важно е да се научим да разпознаваме дали рибата, която купуваме, е уловена или отгледана по начин, който запазва рибните запаси и помага на хората, зависещи от тях.

Асоциация "Активни потребители"
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *