R.E.M.

Близо десетилетие те вече не са част от световната музикална сцена, но творчеството им е все така актуално, живо и ярко. Те са пионерите в света на алтернативния рок и една от най-популярните и добре посрещнати и от публиката и от критиката групи на 1980-те и 1990-те. Те са вдъхновение за икони като Кърт Кобейн, Pearl Jam, Radiohead.

Не е нужно да слушаш песните им хиляди пъти, за да ги заобичаш на момента. Музиката им грабва още от първите акорди. Лирични, бунтарски, странни, нежни, меланхолични, а понякога лежерно непринудени, дори не е нужно да си почитател на алтернативната музика, за да спечелят сърцето ти. Те са от онези групи, без които музиката нямаше да е същата. R.E.М.!

Култовата американска група R.E.M. се ражда през 1980 година в щата Джорджия. Майкъл Стайпс е основният двигател на бандата. Освен неин основател, той е и вокалист на R.E.M. до самото разпадане на групата през 2011 година. За 31-годишното си съществуване бандата е издала 15 студийни албума.

Абревиатурата R.E.M. е съкращение за бързо движение на очите при сънуване (Rapidly Eye Movement). Членовете на групата обаче твърдят, че името няма никакво значение, тъй като избрали буквите на случаен принцип от речника.

Първият сингъл на R.E.M. – „Radio Free Europe“ излиза през 1981 година. Песента е може би първият истински комерсиален успех сред колежанските радиа в САЩ и се превръща в огромен хит. Дебютният албум на бандата – „Murmurs“, излиза година по-късно и достига до 36-то място в американската класация аз албуми. Следващите проекти на R.E.M. – „Reckoning“ (1984), „Fables for the Reconstructions“ (1985) и „Lifes Rich Pageant“ (1986) също са приети повече от добре както от публиката, така и от критиката.

След проучване, проведено във Великобритания, песента на R.E.M. „Everybody Hurts“ бе призната за най-тъжната песен в света. Допитването, направено по поръчка на британския режисьор Дейвид Кинг, установило, че „седем от десет мъже не могат да сдържат сълзите си по време на слушането на тази песен“.През 1992 г. R.E.M. печелят три награди Grammy, включително и наградата за най-добър алтернативен албум за „Out of Time“. През 1996 година бандата поставя своеобразен рекорд, като сключват най-скъпия звукозаписен договор в историята към онзи момент – той е с компанията Warner Bros. и е за 80 милиона долара.През 2011 година музикантите от R.E.M. съобщиха, че слагат край на съвместната си дейност, продължила повече от 30 г. „Ние, R.E.M., дългогодишни приятели и съидейници, решихме да приключим като група. Продължаваме напред с благодарност и удовлетворение от свършената работа. Това (съобщение) е за всеки, затрогнат от нашата музика. Дълбоки благодарности за слушането“, написаха тогава момчетата в официалния сайт на групата.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *