Kаква е причината МБАЛ-Шумен да е с 1,5 млн. лева загуби? Болницата в Нови пазар?

Загубите на многопрофилната болница за активно лечение в Шумен са достигнали милион и половина лева през 2016 г. Това става ясно от отчет на дружеството. Две постоянни комисии към Общински съвет – Шумен поискаха изслушване на директора на болницата д-р Атанас Атанасов във връзка с отчета на лечебното заведение, в което община Шумен е съакционер.

Един от въпросите, поставени пред него, бе дали преминаването на болницата в Нови пазар към МБАЛ – Шумен е довело до увеличаване на загубите.

Има известна тежест това, но тя не е основната. Основната тежест е на намалените приходи от основна дейност в голямата болница и на увеличените разходи за сметка на увеличаване на осигурителните прагове, както и увеличение на цените на някой медицински изделия и медикаменти, каза д-р Атанас Атанасов.

Според данните загубите на лечебното заведение в Нови пазар са 334 000 лева, докато тези в Шумен близо милион и двеста хиляди. В областния център обаче се реализира и почти цялата печалба на болницата.

Красимира Петрова, която е гл. счетоводител на МБАЛ-Шумен, посочи, че в Шумен функционират структури, които реализират добри печалби – това са отделението по ревматология, отделението по хемодиализа, докато в Нови пазар няма такива.

По думите на Атанасов увеличаването на загубите е започнало още през 2015 година преди той да оглави болницата.

Всички мерки, които са във възможностите на ръководството по отношение на ограничаване на разходите са били предприети още в началото, бе категоричен той.

Управителят на лечебното заведение посочи, че са били редуцирани разходи за транспорт, електроенергия, както и намаляване на административния персонал за сметка на медицинския. Д-р Атанасов посочи, че трябва да се промени финансирането на областните болници и механизмите на заплащане на лечението в тях, за което са нужни и законодателни промени.

Източник: dariknews.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *