Grand Canyon – през обектива на фотографа ни Гергана Симеонова

Поредицата приключения на Гери – наш фотограф и талисман продължават.

Последните и уникални истории, снимки и видео бяха от Hawaii и Alaska.

Днес ще ви запознаем с “малкия, почти забележим” Grand Canyon.

Визитка

Гранд Каньон, или още наричан Големият каньон, бива един от най-старите национални паркове, намиращи се на територията на Съединените Американски щати. Впечатляващият с красотата си природен парк достига до забележителните 1800 метра. Големият каньон е дълъг 446 км и широк около 29 км и се смята още за една от най-дълбоките пропасти в световен мащаб.

Големият Каньон е по-голям, отколкото очаквате

Има две страни – северна и южна. Разстоянието технически от едната до другата е около 35 км напряко, но в действителност това разстояние е само теоретично, освен ако няма да го летите.

Ако се опитате да стигнете от северната до южната страна на Каньона с кола (т.е. заобикаляйки „пропастта“) става дума за 350 км. Северната страна е по-трудно достъпна, но по-запазена от човешка намеса. Ако очаквате да намерите магазинчета за сувенири, ресторанти и други подобни типични за американски забележителности неща, няма да ги намерите от северната страна.

Всъщност, Гранд Каньон е резултат от ерозия – по течението на река Колорадо. Дълбочината на каньона достига до километър и половина. Гледана от новопостроения Skywalk, реката изглежда съвсем незначителна, кафеникава на цвят.

 

Пластовете в скалите само допълват и без това впечатляващата картина на огромната пропаст. В разстояние на милиони години ерозията е изваяла образувания с различни форми, на някои местните дори са дали имена.

Чувството на ръба на каньона е неповторимо – сякаш светът се е свършил, какъвто го познавате, а това е прагът на някакво ново измерение, в което вие и пропастта единствено имате значение. Пред очите ви е едновременно исторически безкрай, с отпечатъци на някакви си много милиона години, и удивителната безжизненост и неподвижност на настоящето.

Снимки: Гергана Симеонова – фотограф и талисман на Медия 60 – тият град
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *