Crew Dragon се завръща на Земята (Nasa на живо)

Връщането на екипажа на Земята ще бъде и последното голямо изпитание на Crew Dragon. Капсулата трябва да падне в Атлантическия океан, където да бъде прибрана от кораб на SpaceX.

НАСА и SpaceX имат готовност за седем потенциални места за приводняване край бреговете на Пенсакола, Тампа, Талахаси, Панама, Кейп Канаверъл, Дейтона и Джаксънвил.

Предвиждат се шест първоначални запалвания на двигателите – два за отделяне от МКС и четири за насочване към правилната траектория за навлизане в атмосферата. Малко преди последното седмо запалване на двигателите Crew Dragon ще изхвърли и товара си от отпадъци от МКС, който ще изгори в атмосферата.

Скоростта на капсулата при навлизането в атомосферата трябва да бъде приблизително 17 500 мили в час (7823 м/сек), а температурата на повърхността на кораба ще достигне над 1900 градуса по Целзий. Триенето ще предизвика и комуникационно затъмнение между космическия кораб и Земята, което се очаква да продължи приблизително шест минути.

Crew Dragon има два набора парашути, които ще се разгърнат след навлизането в атмосферата – два ще бъдат пуснати, когато капсулата е на височина от 18 000 фута и се движи с приблизително 350 мили в час, а другите четири ще бъдат пуснати на 6000 фута при скорост от 120 мили в час.

Два кораба на SpaceX – Go Searcher и Go Navigator – ще чакат край бреговете на Флорида в Атлантическия океан и Мексиканския залив, за да приберат капсулата. След приводняването от тях ще бъдат изпратени лодки, които да проверят целостта на капсулата, сигурността на зоната за извличане на кораба, както и да приберат последните два парашута от водата. Едва след това основният кораб ще се придвижи към мястото на приводняване, за да прибере капсулата на борда.

Очаква се целият процес да отнеме между 45 и 60 минути.

Две „бързи лодки“, разположени до Go Navigator и ще се приближат до капсулата, която е с диаметър около 4 метра и 5 метра дължина. След като се гарантира, че космическият кораб е в безопасност, по-голямата лодка ще заеме позиция близо до Crew Dragon и ще повдигне капсулата от водата с помощта на кран.

След като Dragon е на палубата на Go Navigator, Хърли и Бенкен ще излязат от капсулата и ще преминат медицински прегледи.

Астронавтите се връщат на Земята с около 150 килограма товари, включително замразени експериментални екземпляри, лична екипировка и американски флаг, оставен на космическата станция от последния екипаж на космическата совалка през 2011 г.

Facebook коментари
РЕКЛАМА: ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Рекламата е основен двигател на вашите послания, а ние сме горивото! Платформата на 60 ТИЯТ ГРАД е готова да предостави всички необходими ресурси.

ВИЖТЕ УСЛОВИЯТА ЗА РЕКЛАМА ТУК
Твоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.