Virus-covid19

COVID-19 – вижте разликите между оригиналния и британския вариант

Новият британски вариант на COVID-19, който вече се разпространи в много страни по света, произвежда симптоми, които са малко по-различни от оригиналния вариант.

Британската служба за национална статистика (ONS) публикува данни, в които са изброени симптомите, от които страдат пациентите от новия вариант. Пациентите посочват, че имат болки в мускулите, болки в гърлото и умора. Малко от пациентите обаче съобщават за висока температура.

Сравнението на симптомите на пациентите с британски вариант с тези на оригиналния щам показва ясна разлика. Най-често срещаните симптоми при стария вариант бяха упоритата кашлица, загубата на вкус и обоняние и висока температура.

Хората с положителни тестове, съвместими с новия вариант от Великобритания, по-често съобщават за всякакви симптоми, в т.ч. и класически симптоми, но по-рядко съобщават за загуба на вкус и обоняние“, заявява Службата за национална статистика.

По отношение на стомашно-чревните симптоми обаче, проучването показа, че изглежда няма разлика между тези, които са се заразили с оригиналния вирус и новия вариант от Великобритания.

Най-забележимата промяна в симптомите е при високата температура – този симптом се среща много по-често при оригиналния вариант на COVID-19, отколкото при новия щам.

Появата на британския вариант на COVID -19 се разглежда като причина за увеличаването на случаите, както и на хоспитализациите във Великобритания от декември 2020 г. Това бе и причината британският премиер Борис Джонсън да затегне мерките на острова.

Смята се, че по-новият щам, открит за първи път в Кент, Англия, през септември, е до 70 процента по-заразен от другите форми на вируса.

Световната здравна организация вече потвърди, че вариантът от Великобритания е намерен в около 60 страни и вече и в България.

Защо британският вариант на SARS-CoV-2 може да е по-смъртоносен?

Въз основа на тези анализи NERVTAG заяви, че има “реалистична възможност” инфекцията с новия вариант да е свързана с повишен риск от смърт в сравнение с предишните варианти.

Увеличението на предаваемостта, свързано с варианта, вече предизвиква тревога, тъй като колкото повече хора заразява вирусът, толкова повече хора има вероятност да се разболеят тежко и да починат от болестта.

За съжаление изглежда, че този вирус може да бъде едновременно” по-заразен и потенциално по-смъртоносен, подчертава Джон Едмъндс (John Edmunds), професор в Центъра за математическо моделиране на инфекциозни болести LSHTM, на брифинг за пресата в понеделник

Така че това е наистина сериозен обрат към по-лошо за съжаление“, допълни професорът.

Защо да е по-смъртоносен?
Изследователите смятат, че причината може да е същият набор от мутации, който е направил вариантът по-заразен – въпреки че е необходимо по-голямо проучване.

Една мутация например увеличава способността на вируса да се прикрепя по-силно към човешките клетки, а ръководителят на NERVTAG Питър Хорби, професор по инфекциозни болести в Оксфордския университет, отбелязва, че доказателствата показват само, че може да улесни заразяването.

Ако след това може да се разпространи много по-бързо между клетките в белите дробове, това може да увеличи степента на заболяването и скоростта на възпаление, което след това може да прогресира по-бързо, отколкото организмът може да реагира, така че може да обясни и двете характеристики на вируса“, обяснява проф. Хорби.

Проблемът може да е вирусният товар според Бьорн Майер, вирусолог от френския Институт Пастьор.

Вирусът може да не е еволюирал, за да бъде по-смъртоносен като такъв, но може да се е еволюирал, за да се разпространява повече или по-добре, което може да причини повече увреждания на пациента като цяло“, коментира Майер.

Източник: offnews

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.