Alaska – през обектива на фотографа ни Гергана Симеонова

Тя е един млад и щастлив човек, защото реализира мечтите си ден след ден, една по една.

Снимките на Гери, ще ни направят съпричастни с видяното, преживяното и заснетото от нея – невероятните красоти на тази далечна и прекрасна земя .

Именно там, тя осъществи една от мечтите си и улови на лента спиращи даха кадри.


Северното сияние е оптично явление, наблюдавано в небето над полярните райони на Земята, образуващо се вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Явлението може да се оприличи на поразително красив танц на разноцветни светлини в небето.

Полярните сияния са в основата на много легенди и митове на северните народи. Викингите вярвали, че сиянията са воини, препускащи на коне през небето, а според ескимосите добри духове палят светлините, за да осветят пътя на мъртвите към отвъдния свят.

“Тази нощ аз съм най-щастливия човек на Земята! След множество безсънни нощи и десетки часове на чакане, най-сетне една от най-големите ми мечти се превърна в реалност!”


Името Аляска (на английски: Alaska) най-вероятно произлиза от алеутската дума за голяма страна. Местните я наричат Алиеска, което означава голямата земя.


Граничи с Юкон и Британска Колумбия, Канада на изток, с Аляския залив и Тихия океан на юг, с Берингово море, Беринговия проток и Чукотско море на запад, с морето Бофорт и Арктическия океан на север.


Аляска е най-големия щат в САЩ. Той е почти два пъти по-голям от Тексас, което означава, че ако го разрежете на две Тексас ще е третия по-големина щат. Аляска е с размерите на почти 1/3 от континенталната част на САЩ.


Въпреки, че не е най-рядко населения щат (това е Уайоминг), населението на Аляска е най-разпръснатото. Падат се по почти два квадратни километра на човек.


Населението на щата достига почти 600,000 души, половината от които живеят в Anchorage (279,000) а почти 35,000 в Fairbanks. Столицата на щата приютява 31,000 души, а други 40,000 са събрани в градовете Ketchikan, Sitka, Homer, Soldotna, Wasilla и Seward. Останалите 215,000 са разпръснати на гигантска площ. Аляска може да бъде доста тихо място.


Аляска е единственният щат чиято столица не може да бъде достъпена с кола.


В Аляска се намира най-големия природен парк на територията на САЩ: Wrangell-St. Elias, 13 милиона акра, там е и най-големия горски
масив Tongass с размер 17 милиона акра, и най-високата планина Mt. McKinley (6194м) (която местните наричат Denali).


Въпреки, че официалния език е Английски, все още могат да се намерят хора говорещи Yupik и I?upiaq.


Аляска, щатът с едни от най-дивите места в САЩ, най-високия връх и едни от най-красивите планини, която събира повече от $1,6 милиарда годишно от туристи.

Ще завършим с нейни думи и пожелание да ви се случат и на вас: “Мечтите се сбъдват, ако се бориш за тях.”

Гергана Симеонова – фотограф и талисман на Медия 60 – тият град

Вижте още: Hawaii – поредното приключение на нашия фотограф и талисман Гери (видео)

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *