АББА

AББA пусна пeсни от новия си албум след 40 г. затишие

В клипа на I Still Have Faith In You се появяват аватарите им

Шведските поп икони AББА обявиха, че пускат нов албум на 5 ноември, както и че ще представят шоу с участието на цифрови аватари, съобщи АФП. Концертите са представени като революционни. В продължение на 5 седмици всеки от групата е бил заснет от 160 камери, за да може да се изработят аватарите. Бьорн Улвеус ги нарича “аббатари”.

За шоуто, което започва на 22 май 2022 г. в Олимпийския парк в Лондон, се изгражда специална сцена, наречена “АББА арена” с 3000 места, на която по време на спектакъла ще свири група от 10 души. Ще бъдат изпълнени 22 от най-известните хитове на ABBA, включително Mamma Mia и Waterloo.

Билетите за шоуто ще бъдат пуснати на 7 септември. Това е първата съвместна изява на квартета, след като се разделиха преди 40 г.

Екип от 850 души от компанията за ефекти на Джордж Лукас Industrial Light & Magic е проектирал и анимирал аватарите. По време на подготовката на шоуто са били използвани специални сензори, които записват движенията на вече възрастни музиканти от ABBA, за да накарат младите им „копия“ да се движат възможно най-реалистично.

Кадрите са режисирани от Бейли Уолш и продуцирани от Йохан Ренк – най-известен като режисьор на телевизионния минисериал „Чернобил“, носител на „Еми“, и Свана Гисла, която работи с Ренк върху видеоклипове за последния албум на Дейвид Боуи, Blackstar.

Бьорн Улвеус и Бени Андершон от групата заявиха чрез видео презентация в Лондон “направихме нов албум с ABBA”. В Ютюб бяха разпространени и две парчета от новия албум “Voyage” – I Still Have Faith In You и Don’t shut me down.

Музикантите от АББА разказаха, че са решили да запишат новите композиции, докато са работили над сценичната постановка. „Отначало имахме само две песни, но после си помислихме, че навярно си струва да направим още няколко”, казва Бени Андерсон. Новият албум той описва така: „Мисля, че стана доста добър. Направихме всичко, които можем на нашата възраст”.

Основана през 1972 г., АББА включва Улвеус и Андерсон от The Hep Stars, автори на песни и вече успешните солови певци Фелтског и Лингстад. Но съвместният им проект напълно засенчи предишната им успехи. След като спечели Евровизия с песента Waterloo през 1974 г., групата продаде близо 400 милиона сингъла и албуми по целия свят.

Мюзикълът „Mamma Mia!“, базиран на техните хитове и продуциран от Ulveus и Andersson, е гледан от над 50 милиона души. Групата процъфтява въпреки разводите на Улвеус и Фелтског, Лингстад ​​и Андерсон, но през 1982 г., музикантите решават да се разделят. Въпреки че се разделиха преди близо 40 години, тяхната музика остава невероятно популярна.

Източник: artday.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *