COVID-19 Нови пазар страната

819 с COVID-19 за денонощие, ситуацията в МБАЛ-Шумен е критична, в Нови пазар …

Рекордни 819 случая на COVID-19 у нас за последното денонощие отчита Националната информационна система към полунощ. Рекорден е и процентът на позитивни тестове – близо 13,9%. Направени са 5898 PCR теста.

В региона най-много новозаразени има в Търговище – 43. В Шумен те са 22, в Русе – 20, в Разград – 19 и в Силистра – 4.

Директорът на шуменската болница д-р Димитър Костов е определил ситуацията в лечебното заведение като критична

По думите му към момента пациентите в инфекциозно отделение са над неговия капацитет, разкрива се COVID сектор и в първо вътрешно отделение.

Поради увеличаващия се брой на заразени лекари и медицински сестри е изключително трудно да бъде организирано обслужването на всички пациенти.

„За да бъде преодоляна тази ситуация, болницата разчита на солидарността и подкрепата на лекари и сестри от други лечебни заведения и от извънболничната помощ“, каза областният управител проф. Стефан Желев. Според него с цел ограничаване на разпространяването на заразата в областта е необходимо да се извършва по-стриктен контрол към всички, а хората да бъдат отговорни към себе си и към своите близки.

Апелът на здравните власти към всички е да се спазват мерките за задължително носене на предпазните маски в закрити помещения, да се избягва струпването на хора, да се спазва физическа дистанция, да се извършва редовна дезинфекция на работното място и вкъщи.

Двама лекари от МБАЛ – Шумен са подали предизвестие за напускане на работните си места.

Дарителската кампания „Помогни сега“ започна събиране на средства за изграждане на PCR-лаборатория в Многопрофилната болница в Шумен

По думите на д-р Димитър Костов, директор на МБАЛ-Шумен, целта е да се съберат средства за изграждане на собствена лаборатория за PCR тестове, която ще даде възможност за по-бърза реакция по отношение както на пациентите, така и на персонала в болницата.
„Сега тестовете се правят в други градове и резултатите пристигат след ден и половина – два.

През това време пациентът има контакти и рискът да зарази и други хора е голям. Ако направим собствена лаборатория, резултатите ще бъдат готови до два часа и ще имаме възможност за по-бърза диагностика“, каза още директорът на болницата.

В Община Нови пазар към 14.10.2020 г. под карантина са 22 лица, диагностицираните са 16, от които за болнично лечение са настанени 8.

Вече е разкрито и COVID отделение в новопазарската болница.

Общият брой на побложителните за вируса проби в Шуменско достигна 509.
43-ма са инфектираните медицински лица в областта.
Под домашна карантина към момента в Шуменско са 336-има души.

Областния кризисен щаб разпореди на кметовете на общини да засилят контрола по спазване на противоепидемичните мерки. С решение на щаба се забраняват събори, пазари и прояви на открито и закрито, както и сбирки в пенсионерските клубове по селата.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.