Ваксина

75 лв. за всеки ваксиниран пенсионер от днес

От днес, 1 януари, започва да работи новата програма на правителството, предназначена за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19 сред една от най-уязвимите социални групи на населението – българските пенсионери.

Позитивният икономически стимул предвижда еднократна добавка в размер на 75 лева за всеки пенсионер, който има приключен цикъл на ваксинация от две, плюс трета /бустерна/ доза. Парите ще бъдат изплатени със следващата му пенсия.

Парична добавка в същия размер ще има и за онези, които започнат своя ваксинационен курс с първа доза през следващите месеци. За тези, които вече имат поставени две дози, стимул ще бъде изплатен след поставянето на третата.

Правителствената програма за насърчаване на ваксинацията се очаква да продължи до края на юни 2022 г. За нея кабинетът отпусна 100 млн. лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване. Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между Националния осигурителен институт и Министерството на здравеопазването.

Допълнителните средства към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за лицата, имащи право да я получат, информира kmeta.bg.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *