75 години от Победата над Хитлеристка Германия (видео)

Точно в 10 часа на Червения площад в Москва започна Парадът на победата по случай 75-та годишнина от победата във Втората световна война.

Той трябваше да се състои на 9 май, но беше отложен заради коронавирусната инфекция.

Днешната дата не е избрана случайно – на 24 юни 1945 г. е организиран първият Парад на победата, ръководен от маршал Константин Рокосовски и приет от заместник-главнокомандващия на въоръжените сили маршал Георгий Жуков.

Шествието включваше “голяма историческа част”, но беше показана и най-модерна техника, включително засекретена досега и невиждана дори на снимки. Според министъра на отбраната Сергей Шойгу днес в Москва за пръв път бяха представени пред публика 24 нови руски бойни машини, включително “убийци на хиперзвукови ракети”. Той подчертава, че модерните оръжия в руската армия достигат 78 % – това е най-високият дял в света. По този критерий Русия изпреварва дори САЩ и Китай.

Демонстрацията на нова техника вече предизвика сериозни дискусии в интернет. За нея ще се говори и в щабовете на чуждестранните армии, в конструкторските бюра на други държави. Русия излезе начело и в създаването на перспективни ударни средства, и на системи за защита от тях.

Както и през 1945, по Червения площад дефилираха щандартите на фронтовете и 150 бойни знамена на армии, дивизии и полкове. Звучаха същите маршове, както и през 1945-а, а колоните бойна техника бяхат точно тези, които спечелиха Великата Отечествена.

По Червения площад дефилираха над 40 пехотни бойни части – офицери, сержанти и войници от различни съединения, курсанти от различни военни училища, суворовци, нахимовци и кадети, женски подразделения, казаци, представители на други силови ведомства.

Тази година в парада участваха над 14 000 военнослужещи, повече от 230 единици техника, 55 самолета, 20 хеликоптера и оркестър с близо 900 музиканти.

Освен руски военни участваха и представителни части от 13 държави – съюзници и приятели на Русия: Монголия, Сърбия, Китай, Индия, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Азербайджан, Армения, Беларус, Узбекистан, Казахстан и Киргизстан.

Механизираната колона беше съставена от 234 единици съвременна и историческа бойна техника. Колоната беше поведена от легендарния боен танк Т-34, бойни машини от времето на Великата Отечествена, които изминаха пътя от обсадената Москва до падането на Берлин.

Освен легендарните машини от Великата отечествена война на Съветския съюз по площада минаха руски танкове Т-90М и Т-80БВМ, зенитно-артилерийския комплекс „Деривация ПВО“, реактивната система за залпов огън „Торнадо С“, тежката огнеметна система ТОС 2 и модернизирания зенитно-ракетен комплекс С-300В4.

Над Москва прелетяха 75 самолета и хеликоптера, сред които последни модели руски изтребители, стратегически бомбардировачи и въздушни цистерни. Най-интересен ще бъде МиГ-31, който носи най-новата и уникална хиперзвукова ракета “Кинжал”, пише всекидневникът.

И също както преди 75 години над Москва проехтя празничен салют от 30 залпа.

Сред чуждестранните гости на парада тази година са лидерите на Беларус, Казахстан, Молдова, Киргизия, Узбекистан, Таджикистан, Сърбия, Босна и Херцеговина, както и на международно непризнатите републики Абхазия и Южна Осетия.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.