7 факта за тениса, които ще ви изненадат

Ето списък с  забавни факта за тенис спорта, които със сигурност ще разширят очите ви от изненада. Не сме включили маратона на Уимбълдън през 2010 г. между Джон Иснър и Николас Махут, защото това вече не е изненадващо!

Най-старият тенис корт в света се използва и до днес

Кралският тенис корт, разположен в двореца Хамптън Корт, Лондон, е най-старият тенис корт в света и все още се използва. Построен между 1526 и 1529 г., той е бил предпочитаното място на Хенри VIII да се отдаде на любовта си към тениса. Легендата разказва, че той е получил новината за екзекуцията на кралица Ан Болейн, докато е играл тенис на корта. Играта на този корт е малко по-различна от съвременния тенис – спортът се нарича „истински тенис“ и се играе на закрито.

Тенисът произхожда от Франция и e създаден от игра, наречена „Jeu de paume“

Много преди появата на тенис, агама, наречена „Jeu de paume“ (игра на дланта), се играе през 12 век във Франция, за която се смята, че е предшественик на спорта, какъвто съществува днес. Играта е подобна на съвременния тенис, но играчите използваха голите си ръце, за да играят вместо ракети. Френски представител на Уимбълдън през 2021 е Жо-Вилфрид Цонга е оценен от тенис експертите с коефициент за залагане 101.00. Държавата има своите традиции и през годините излъчва много френски тенисисти като Беноа Пер, Ришар Гаске, Жил Симон и много други.

Системата за оценяване се базира на надписа на циферблата на часовника

Произходът на системата за оценяване 15, 30, 40 се губи в архивите на времето, но най-често даваното обяснение е, че те се основават на циферблат на часовника в единия край на корта. Първата точка  е била първата четвърт, когато стрелка удари по часовника, т.е. 15, а втората точка е била ударената от втората четвърт. Тъй като 45 отнем твърде много време, за да се каже, третата точка е била съкратена до 40.

Финал от Големия шлем, веднъж завършен за 34 минути!

Ето как доминиращата Стефи Граф беше в разцвета на силите си. Във финала на Откритото първенство на Франция през 1988 г. Граф разруши Наташа Зверева с 6: 0, 6: 0 в напълно едностранчив мач, който отне всички 34 минути! Това е някакво разбиване.

13-годишно дете се е състезавало на Уимбълдън

През 1907 г. австрийският тенисист Мита Клима стана най-младият играч, който някога е играл на Уимбълдън. Тя беше на 13 години, когато участва в престижния турнир. За съжаление тя загуби в първия кръг.

Тенис топката остава в игра само 20 минути в стандартен мач

Както повечето от нас видяха, подходящият състезателен тенис трае средно около 2 часа или дори повече. Но знаете ли, че тенис топката остава в действие (т.е. в състояние на движение) около 20 минути в стандарт 2,5 часа съвпадение? Специалистите със сигурност прекарват много време в почивки в средата на мача!

Стенанието на Мария Шарапова е по-силно от самолет

Писъкът на Мария Шарапова официално са записани при обем до 101 децибела. Това е по-силно от мотоциклета, косачка и малък кацащ самолет. Става въпрос и за същия обем като сирена на линейка и само пет децибела по-тихи от лъвовете. И познайте какво, Шарапова дори не е най-шумната играчка! Писъкът на Мишел Ларшер де Брито е с обем над 109 децибела. Представете си колко смели трябва да бъдат техните противници, за да се изправят срещу такъв вид шум!

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ТВОЯ РЕКЛАМНА СТРАНИЦА


Новото поколение продуктова реклама!


Изработка на рекламна страница, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.