6, 4 по Рихтер в Албания

Десетки сгради в Албания са били разрушени след регистрирания тази нощ мощен трус с магнитуд над 6 по Рихтер в страната. Земетресението е било на дълбочина 20 км и се е случило около 5 часа сутринта.

Има кадри от паднала сграда в пристанищния град Дуръс.

Няколко сгради са се срутили след първоначалния силен трус, който е предизвикал паника сред населението. Има срутени сгради по адриатическото крайбрежие на страната, както и в столицата Тирана, където са постъпили сигнали за ранени от паднали стени. Получен е сигнал за затрупани под жилищен блок, съобщават местни медии.

„Най-силният трус продължи повече от 15 секунди. Всички хора излязоха от сградата, защото всичко се тресеше, няколко стени паднаха и затова сега стоим на улицата“, разказа един от очевидците:

От албанското министерство на отбраната съобщиха, че има един загинал. Човекът се е опитал да се спаси, като е скочил от прозореца.

Епицентърът е бил на около 20 км западно от столицата Тирана.

Припомняме, че трусове с различен магнитуд бяха усетени в десетки държави в региона – Гърция, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Италия.

Регистрирани са трусове с магнитуд над 3 по Рихтер, които продължават и в момента.

За кратко сайтът на Европейския сеизмологичен институт бе недостъпен.

В България също бе усетено земетресението, като единствено бе съобщено за паника сред населението. Според данните, у нас е имало поне два труса с магнитуд над 2 по Рихтер.

Читатели от много български градове споделят в социалните мрежи, че са усетили трусовете.

По инфомация на Нова телевизия около 10 души от Дуръс са затрупани под рухнал 6-етажен жилищен блок, построен през 1994 година. Граждани са се обадили за помощ, но още не е започнала спасителна операция. Поне 14 души са останали под останките. Нито един не е в тежко състояние.

Към този момент няма данни за пострадали българи при земетресението или за загубена връзка с наши сънародници в Албания, съобщават от българското външно министерство. По данни на посолството ни в Тирана електричеството и интернет връзката е прекъсната на много места в страната. В мисията ни е сформиран кризисен щаб и екипът е в готовност за оказване на съдействие.

В страната е създадена консулска група за взаимопомощ и информация, към която също не са постъпили данни за пострадали граждани на други държави.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *