6–ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия

Специален поздрав от Полковник о.з. Марин Пандохов за Деня на храбростта

Утвърден за честване с Указ № 5 от 09.01.1880 г. на княз Александър I Батенберг, 6-ти май е един от най-светлите празници в нашата народностна традиция.

Това е и деня на Свети Георги Победоносец. В християнското изкуство Свети Георги е представен, яздещ на бял кон с копие в ръка, убиващ страшен змей, което символизира победата на християнството над езичеството, на доброто над злото.

Освен като покровител на воините Свети Георги се тачи и като покровител на земеделците и на животните, което е основание празникът да се превърне във всенароден. В един и същи ден, на големия пролетен празник, народ и армия засвидетелстват своето взаимно доверие и обич.

Гергьовден събужда в сърцата на всички българи уважение, признателност и преклонение пред подвига, героизма и саможертвата на българския войник. Той е завръщане към героичното ни минало, към себеотрицанието на българските герои, за които свободата и независимостта на Отечеството бяха по-силни и по-ценни от собствената им кръв, пролята по бойните полета.

Затова 6-ти май е Ден светъл и славен, ден на войнската приемственост и преклонение.

Ден светъл, защото днес изразяваме синовна обич и гражданска признателност към кавалерите на ордена За храброст, към ветераните от войните, към военноинвалидите и пострадалите от войните и в мирно време, към воините от запаса и от резерва.

Ден славен, защото войнската слава е непреходна, тъй като тя е слава за Родината. Войнската доблест е непомрачима, защото е доблест за Отечеството. Войнската вярност е похвална, защото е вярност за България.

Ден на войнската приемственост, защото българските воини винаги са черпили сили и вдъхновение от неизчерпаемия български дух, защото българските воини са носили и пазили в душите си топлината на родното огнище.

Ден на преклонение, защото нямат чет имената и подвизите на българските воини, чийто героизъм, мъжество и бойно майсторство ни изпълват с възхищение, с чувство за национална гордост и дълбоко преклонение.

Понастоящем Република България е пълноправен член на НАТО и Европейския съюз. В съответствие с това в сектора за национална сигурност и отбрана в т.ч. и Българската армия се извършиха и продължават да се извършват сериозни структурни и организационни реформи, имащи за цел да доведат до оптимизиране на сегашните и придобиване на нови отбранителни способности.

Приет е от Министерския съвет на нашата страна през 2015 г. План за развитие на Въоръжените сили до 2020 г., който поставя високо отговорни, със съществено значение и последици цели, срокове и задачи за развитието на Въоръжените ни сили в съответствие с динамичния и противоречив характер на съвременната стратегическа среда за сигурност.

Тежестта за успешното изпълнение на заложените в Плана срокове и задачи ще падне върху командния и личен състав на Въоръжените сили заедно с необходимостта от неговото финансовото осигуряване.

Хронологията на днешното участие на Въоръжените ни сили в операции и мисии извън територията на нашата страна в Камбоджа, Ирак, Афганистан, Босна и Херцеговина, Косово, Мали, участието в провеждането на международни и национални учения, както и оказването на помощ на населението при природни бедствия и стихии, убедително показват, че командният и личен състав на Българската армия са съхранили в себе си най-ценните военни добродетели и с висок професионализъм и чувство на отговорност изпълняват своя върховен конституционен дълг по защитата на нашето Отечество Република България.

И затова в днешния празничен ден, с пълно право можем да заявим – празнувай български народе. Ти имаш правото да се гордееш със своята армия.

Честит празник, български народе!

Честит празник, български воини!

Честит празник, ветерани от войните и носители на ордена За храброст, военноинвалиди и пострадали в мирно време, воини от запаса и резерва!

За медия 60 тият град: С уважение - полковник о.з. Марин Пандохов
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *