6 популярни измами в социалните медии

В социалните мрежи понякога дебнат множество измами. Запознаваме ви с някои от най-разпространените сред тях:

Измама с кликване

Насърчава потребителите да кликват върху връзки или скрити URL адреси в постовете в социалните медии с например „вълнуващи новини за знаменитости“. Те водят до външен обект, който изтегля зловреден софтуер в компютъра на жертвата.

Спешна финансова помощ

Измамникът прониква в акаунта на ползвател в социалните медии, след което изпраща
съобщения към неговите приятели, като твърди, че се нуждае от помощ и ги моли
да му изпратят пари. Например, в измамата „пострадал пътник“ приятел на почивка
е останал без портфейл (откраднат или загубен) и моли за пари, за да се прибере.

Фалшиви конкурси или награди

Измамниците се представят като легитимни бизнеси, обикновено във Facebook, които изискват от потребителите да „харесват и споделят“ публикациите или да кликват върху връзки, за да спечелят несъществуващи награди. Подобно зарибяване позволява на измамниците да съберат повече последователи, които впоследствие да насочват към спам или измами. Кликването върху връзки може да изтегли също злонамерен софтуер.

Измами с членство

Потребителят е поканен да се присъедини към фалшива група или фен страница, в която се изисква споделяне на лични данни, изпращане на премиум текстови съобщения или заплащане на членство.

Победи

Потребители откликват на невинни „забавни викторини“ на стената на приятел. От тях се изисква да въведат данни като моминско име на майка си, месец на раждане и името на първия домашен любимец – често използвано във въпросите за сигурността на профила – да създаде свои собствени “Супергерой” или “Рокзвезда”. Това е опит за ловуване на лични данни.

Абонаментни капани

Потребителите се приканват да се регистрират за продукт или услуга, която те никога не получават, като плащането става от тяхната сметка или те са насочени с искания за плащане.

Източник: Асоциация “Активни потребители”

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *