50 години трябват, за възстановяване на гората над Кресна

Пожарът над Кресненското дефиле нанесе огромна рана на българската природа, коментира директорът на Югозападното държавно предприятие.

Ще са необходими между 13 и 15 милиона лева за ново залесяване и поне 50 години, за да има отново такива дървета, заяви инженер Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие, цитиран от БТА.

“Няма човешки жертви и пострадали хора, което е най-важно, но случилото се е истинска екологична катастрофа”, каза още той за пожара над Кресненското дефиле.

Ще трябва най-малко една година, за да се почисти превърналият се в пепел терен. Огънят между симитлийските села Сенокос и Мечкул и кресненските Ощава и Стара Кресна нанесе огромна рана на българската природа, каза инж. Дамянов.

Той изрази увереност, че в четвъртия ден от битката с огъня ще бъде напълно потушен пожарът. В над 90 процента от засегнатите площи вече няма никакви огнища, които да горят или тлеят.

Единственият проблемен участък е над първокласен път Е-79 в района на Кресненското дефиле.

И днес огънят гасят над 400 души – пожарникари, горски, военни, доброволци, служители на парковете “Пирин” и “Рила”.

През нощта е имало критична ситуация, тъй като вятърът обърнал огъня внезапно към място, където имало доста огнеборци и полицаи. Наложило се тяхната евакуация, но стихията бързо е овладяна и положението е нормализирано.

Има нужната техническа обезпеченост, създадена е отлична организация за работа.

Източник: dir.bg

Нашият коментар:

„Светът е достатъчно голям, за да удовлетвори нуждите на всеки един човек, но много малък, за да удовлетвори човешката алчност.“

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *