5 изключително интересни и неподозирани факти за хокея на лед

Макар и да не може да се мери с известността и броя почитатели, които има най-гледания спорт в света футбола, хокея на лед все пак си остава един от най-популярните спортове на планетата. Споменавайки футбола обаче няма как да не обърнем внимание на приликите между тези два спорта, като и при двата има вратари, полеви и играчи, а целта е една и съща – да се отбележат повече голове от противника. Но тъй като хокея на лед не е толкова популярен у нас, сега ще разгледаме 5 интригуващи факта за този спорт, за които вероятно не сте и подозирали.

Хокейната шайба може да пътува по-бързо от автомобил

Точно така, най-силните удари на хокейната шайба могат да бъдат изключително бързи, като рекордната скорост, която е измерена е точно 118 мили в час или около 190 километра в час. Самия рекорд пък се държи от бившия хокеист Боби Хъл, чиято звезда изгря в тима на Чикаго Блек Хоукс. Още по-интересно, е че в началото на 2019-та едно българско момче на име Иван Хараланов бе обявен за бъдеща звезда на отбора.

Не се знае със сигурност, кога точно е основан хокея на лед

Макар и хокея на лед да е сред най-популярните спорове в света, все още има разногласия относно, кога точно е било неговото начало, като спорт. Според някои първоначално хокея на лед е започнал във Франция и Ирландия някъде през 18-ти век, но според други истинското начало на хокея на лед какъвто го познаваме с днешни дни е дошъл в Канада през 19-ти век. Именно хокея на лед пък е националния спорт на Канада, като всеки решил да заложи на победител на световното по хокей тази година ще види, че след 4 изиграни кръга отбора на Канада е с коефициент от 6.00 за победа в турнира.

Само един единствен мач някога е бил прекъсван поради дъжд

Това се случва през Март месец на вече далечната 1995-та година, докато самото място е арената на Сан Хосе Шаркс. Всъщност, мача е прекъснат още преди самото му начало поради проливния дъжд и по-специално, преливането на река в близост до стадиона на СХ Шаркс. И поради тези крайно неблагоприятни метеорологични условия мач изобщо не е имало, като това е единствения случай на мач прекъснат заради дъжд в историята на този спорт до момента.

Миналото на купата Стенли е много цветно

Купата Стенли е престижен турнир в света на хокея на лед, като името му произлиза от името на бивш канадски държавник, който е дарил трофея за този турнир през 19-ти век. По-интересна обаче е самата история на този трофей, който е бил оставян на пътя, хвърлян в басейн, както и губен по време на полет. Все пак, след всяка спънка този трофей е намиран и връщан обратно, като в днешни дни Купата Стенли е един много оспорван турнир, като през 2018-та тима на Вашингтон грабна купата за пръв път в своята история.

Шайбите не винаги са били гумени

В днешни дни, шайбите, с които се играе хокей на лед са направени от волканизирана гума, която е с диаметър от около 6 сантиметра. Но в началото на този спорт нещата са стояли по друг начин. Счита, се че първите хокейни шайби са били направени от замразени кравешки изпражнения. Оставяме на вас да прецените дали днешните хокеисти не са истински късметлии, че вече могат да играят с гумени шайби.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *