”Часовникът на Страшния съд” може да избърза с 1-2 минути

Стрелките на „Часовникът на Страшния съд”, който символизира колко близо е човечеството до апокалипсиса, ще бъдат преместени още по-близо до фаталния край.

Новото време ще бъде обявено от „Бюлетина на атомните учени” – организация, която се грижи за часовника от неговото създаване, съобщи bTV.

“Часовникът на Страшния съд” е представен за първи път през 1947 г. като прост начин да се илюстрира опасността от ядрена война. Започва от седем минути преди полунощ. През годините към изчисленията на учените са добавени и други фактори като климатичните промени, напредването в биотехнологиите и изкуствения интелект.

Досега стрелките са били настройвани 22 пъти. Колкото са по-близо до полунощ, толкова е по-близо Земята до глобална катастрофа.

Най-близо до апокалипсис сме били през 1953-а, когато стрелките са показвали две минути преди полунощ. Тогава Съединените щати са взели решение да подобрят ядрения си арсенал с водородна бомба – оръжие в пъти по-мощно от атомна бомба.

През 2015 г. стрелките на часовника бяха преместени с две минути напред и показаха 23:57 часа.

През 2016 г. „Бюлетинът на атомните учени” реши, че няма да мести стрелките с аргумента, че „три минути преди полунощ е достатъчно близо”.

Възможно е преместване на стрелките да бъде направено утре, когато ще се определи и евентуалната дата на следващата голяма криза.

В официално съобщение от миналия месец се появиха първите намеци, че стрелките могат да бъдат преместени отново през 2017 г. и то още по-близо до полунощ.

“Напрежението между Съединените щати и Русия, което напомня на това по време на Студената война, глобалните климатични промени и заплахата от нова ядрена война, подсилена от бомбените опити на Северна Корея, са водещите фактори при решението ни дали да преместим стрелките на часовника”, пише в съобщението, цитирано от bTV.

В научните среди се появиха спекулации, че стрелките ще показват минута или две преди полунощ през 2017 г. Новото време ще бъде обявено утре в 10 часа сутринта.

Източник: dir.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *