30 милиона за болниците

Общинските и областните болници ще получат допълнително 30 млн. лв., с което общата субсидия става 66 млн. лв. Средствата са, за да се справят лечебните заведения с тежкото си финансово състояние. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща в Министерския съвет на Сдружението на общинските болници с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов.

Целият допълнителен ресурс, който ще получат областните и общинските болници, е разпределен на 30 млн. лв. допълнителни средства и 36 млн. лв., които преди това са предвидени в държавния бюджет, обясни министърът. От допълнителните средства – 18 млн. ще бъдат разпределени за общинските болници, а 12 млн. – за областните. Останалите 36 млн. лв. ще бъдат за повишаване на работните заплати на работещите в общинските и областните болници. Увеличаването на заплатите в общинските болници ще бъде между 25 и 40%, а в областните – между 10 и 15%.

„За пореден път закърпихме положението. Най-важното е, че има чуваемост от страна на премиера Бойко Борисов и на здравния министър Кирил Анананиев. Проблемите на общинското здравеопазване обаче не са решени“. Това коментира за Радио Шумен д-р Иван Димитров – управител на болницата във Велики Преслав и заместник-председател на Сдружението на общинските болници след срещите в Министерски съвет.

Той поясни, че от Сдружението ще подготвят модел за управление на общинското здравеопазване, съобразен с европейското законодателство, и ще го представят на среща на 14 март, на която са поканени поканени премиера и здравния министър.

Източник: Радио Шумен – наш медиен партньор
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *