БТВ с първи прогнозни резултати: ГЕРБ е победител (Обновена в 20:40)

В парламента влизат със сигурност още Обединените патриоти, ДПС и „Воля”

Нито една от партиите в новото Народно събрание не събра достатъчно доверие, за да управлява сама. Такъв е резултатът от днешния предсрочен вот според екзитпола на „Маркет линкс” към 19:30 ч., поръчан и финансиран от bTV.

ГЕРБ са първи на изборите с близо 32%. Следва БСП с 29%. Третото място се пада на Обединени патриоти с 8,5% доверие, а четвъртото – на ДПС с 8%.

Ето и вторите четири партии:

От тях само една е сигурна за парламента, а още три имат шанс да прескочат 4-процентната бариера за влизане: „Воля”, коалицията между Реформаторския блок и Глас народен, а също и „Да, България” и ДОСТ.

Гласовете „не подкрепям никого” са над 3%. Те се броят за действителни и при преизчислението на практика смъкват 4-процентовата бариера пропорционално за всяка партия.

Кой колко депутати обаче ще има в Народното събрание?

Вариантите са поне два.

При парламент с пет партии ГЕРБ получават 94 мандата. БСП – 85, Патритотите – 24, ДПС – 23, и „Воля” – 14 депутати. Политолозите изчисляват, че са нужни най-малко 90 депутатски места, за да бъде една партия решаващ фактор в следващото управление.

Има обаче вариант и за Народно събрание с цели осем партии.

Тогава Реформаторите плюс „Глас народен”, „Да, България” и ДОСТ ще получат по 10 депутати, а всяка от останалите групи ще загуби по няколко депутатски места. При този вариант ГЕРБ има 83 места, а БСП – 75.

Очакват и около 150 хил. гласа от чужбина, които могат да доведат до известно пренареждане.

Източник: БТВ

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *