24 са вече загиналите при труса в Албания (снимки, видео)

Трусът е бил със силата на 60 000 тона експлозив ТНТ, което е еквивалент на три атомни бомби, съобщава интернет порталът Сот нюз.

Ден на национален траур е обявен днес в Албания след мощното земетресение, отнело живота на поне 24 души по последни данни. Жертвите са главно в крайбрежния туристически град Дуръс и в Тумана. Около 650 души са ранени, някои от които тежко. 45 души бяха спасени вчера и през нощта, когато спасителната операция продължи, но все още има около 20 души под руините, за които се смята, че вероятно са живи.

Трусът с магнитуд 6,4, станал вчера преди зазоряване, е най-мощният за последните няколко десетилетия в балканската страна. То събори сгради, затрупвайки хора под планини от бетон и тухли.

Стотици хора, чиито домове бяха разрушени, прекараха нощта в палатки с одеяла и топли дрехи на градския стадион. Времето не е студено за сезона, но днес и утре се очаква да вали и временният подслон ще стане още по-неудобен, съобщи кореспондент на Нова телевизия.

“Заведохме децата в дома на наши роднини, но ние ще трябва да останем тук. Няма къде да отидем. Не знаем какво ще става от тук нататък. Дали къщата ни ще бъде разрушена или не? Не знам какво ще правим”, каза Етлева Деску, жителка на Дуръс, чийто дом е частично разрушен.

“Нищо нямаме вече. Всички работихме за да построим тази къща и това беше домът ни. Къде ще отидем – не знам”, допълни нейна съседка – Валбона Мока.

“Загубихме човешки животи и спасихме немалко животи”, заяви пред местната преса министър-председателят Еди Рама, който посети вчера вечерта пострадали от бедствието хора в болница в Тирана.

“За съжаление, данните за броя на жертвите не са окончателни”, каза още той.

През целия вчерашен ден бяха мобилизирани спасителни екипи – войници, полицаи и гражданска защита – да издирват оцелели и жертви под отломките на срутените сгради в градовете, намиращи се до епицентъра, край адриатическия бряг.

Много местни хора се опитват да помагат, най-вече на хората в сградите.

“Ние сме представители на футболните фенове в Прищина. Дойдохме днес, за да помогнем на нашите братя, защото в нужда трябва да си помагаме един на друг. Каквото можем, правим. Раздаваме лекарства, храна, някои имат нужда от пари. Това ще правим през следващите дни. Групата ни е от около 30 души”, разказа пред пратеник на БНТ Бестих от Прищина.

От българска страна ще бъдат изпратена помощ – както финансова, така и ресурси за спасителни операции.

Гражданите на Тирана самоинициативно се заеха с хуманитарна дейност по събиране на храна, дрехи и други основни продукти за съгражданите си, чиито къщи пострадаха от земетресението, което тази сутрин разтърси Албания, заяви журналистката от Тирана Ергиса Бейколари за Танюг. Тя каза, че в момента се провеждат хуманитарни акции пред Националния театър и на площад “Майка Тереза”.

Събират се храни, дрехи и други необходими продукти за граждани, които са останали бе покрив над главата си, каза Бейколари.

Камиони с пакети вече са изпратени в критичните райони в околностите на Дуръс, където щетите от земетресението са най-големи. Тя добави, че са отворени сметки за събиране на пари от албанската диаспора за оказване на помощ след тази голяма природна катастрофа. Медиите в Тирана непрекъснато оказват помощ с това, че съобщават информации за това къде се намират хуманитарните пунктове на терена, посочи албанската журналистка.

Правителството на Албания обяви сряда, 27 ноември, за ден на траур в памет на жертвите от днешното земетресение, предаде Асошиейтед прес. Знамената ще бъдат спуснати наполовина. Училищата ще бъдат затворени. Следващите два дни – 28 и 29 ноември, са национални празници в Албания – Ден на независимостта и Ден на освобождението в Албания.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *