COVID-19 Нови пазар страната

16 март: Болниците достигат предела си, а заболелите рязко нарастват!

Актуална информация за COVID-19 в община Нови пазар към 16.03.2021 г.:

Излекувани – 419 човека;
Починали – 50 човека;
На домашно лечение – 97 човека;
Хоспитализирани – 40 човека, от които 6 са настанени в Шумен и 1 във Варна;
Карантинирани – 88 човека;
Общо диагностицирани – 601 човека.

Радио Шумен: Още 10 души изгубиха битката

233 души, сред които и две деца, са настанени в COVID отделенията на шуменската болница. 213 от тях са с положителен тест, а останалите чакат резултат. Това съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова, ръководител направление „Медицинска дейност“ в МБАЛ – Шумен.

В интензивното отделение има четирима пациенти, двама от тях са интубирани.

Вчера са приети 40 души, изписани са 30. Тази сутрин са починали 4 души с положителен тест, а вчера още 6.

Шумен онлайн: Щабът против отварянето на фитнес залите в област Шумен

Областният кризисен щаб потвърди решението си от 10 март за преустановяване на посещенията във фитнес центрове, залите за групови занимания към тях и всички зали за групови занимания по йога, пилатес, аеробика и др. на територията на област Шумен в срок до края на месеца. Това стана на провело се днес неприсъствено заседание.

Областният управител проф. Стефан Желев постави въпроса за обсъждане, след като в Центъра за административно обслужване на Областна администрация беше депозирано искане от спортуващи и собственици на фитнес зали в Шумен за отмяна на това решение и отваряне на залите при спазване на противоепидемичните мерки.

С пълно единодушие членовете на Областния кризисен щаб не подкрепиха това искане. Обстановката в област Шумен е критична и продължава тенденцията за увеличаване на заболеваемостта с достигащи нива на 14-дневна заболеваемост от близо 600 на 100 хил. население, е мнението на членовете на Областния щаб. В единственото лечебно заведение в областта, което приема за лечение пациенти с COVID 19 – МБАЛ Шумен, ситуацията остава изключително тежка, като настанените пациенти са над 230 души.

В такава ситуация няма никакви основания да се пристъпи към разхлабване на въведените противоепидемични мерки, напротив, обстановката се анализира ежедневно и предстои обсъждане на допълнителни мерки с цел опазване живота и здравето на хората, е позицията на областния управител на област Шумен.

Bulgaria ON AIR: Огромен брой новозаразени и починали с Ковид-19 за денонощието

Covid пациент

Огромен ръст на новозаразените, починалите и хоспитализираните с Ковид-19 у нас. 4637 са новите случаи за последното денонощие. От началото на пандемията по-голям брой на новите случаи е отчетен единствено на 17 ноември 2020 г. – 4828.

За последните 24 часа положителни са 23,8% на сто от направените близо 19 500 теста. Най-много са новозаразените в София – 1116. Следват областите Бургас – 449, Пловдив – 362 и Варна – 343 нови случая.

Починали през последното денонощие са 187, което е най-голям брой от 16 декември 2020 г., когато те са били 191, а като излекувани са отчетени 1877.
Отбелязваме и най-висок брой на настанените в болница от началото на пандемията – 7269 пациенти, от които 577 са в интензивни отделения.

Общият брой на поставените дози ваксини у нас е 341 707, като новите за денонощие са 2828. С две дози са ваксинирани общо 59 994.

С PCR са установени 2 135 от тях, а с бързи антигенни тестове – 2 502. Тестовете, направени през изминалите 24 часа, са 19 497. От тях 8 466 са PCR, а 11 031 – антигенни.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 220; Велико Търново – 126; Видин – 17; Враца – 114; Габрово – 64; Добрич – 73; Кърджали – 47; Кюстендил – 84; Ловеч – 40; Монтана – 47; Пазарджик – 62; Перник – 50; Плевен – 174; Разград – 25; Русе – 149; Силистра – 130; Сливен – 115; Смолян – 64; Стара Загора – 240; Търговище – 15; Хасково – 125; Шумен – 175; Ямбол – 94.

Общо 283 194 са доказаните към момента случаи на новия коронавирус у нас. 44 663 от тях са активни.

Според Националната информационна система медицинските служители, при които е доказан новият коронавирус у нас, са общо 10 867. Новите случаи, регистрирани през последните 24 часа, са 66. От тях 12 са установени при лекари, 23 – при медицински сестри, 17 – при санитари, 1 – при фелдшер и 13 – при друг медицински персонал.

Проф. Асен Балтов за БНР: На предела сме, трябва да се мисли за по-сериозни мерки

Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти.“ Това каза пред БНР директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Капацитетът на болницата е почти запълнен, допълни той.

В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция, съобщи Балтов. Децата са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици. Днес на среща при здравния министър директорът на „Пирогов“ ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т.нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София. „Около 10% от общия брой на хоспитализираните се предвижда да бъдат запазени като реанимационни легла“, поясни Балтов в предаването „Преди всички“.

В момента в „Пирогов“ са отделени 400 легла за тежки и средно тежки случаи на пациенти с Covid-19 и 48 за реанимационни дейности.

Проф. Балтов смята, че поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото „колкото и да казват, че няма никакво значение това, всичко има значение“.

Запазването на плановия прием точно в следващите две седмици едва ли е най-важното. По-скоро важното е да премине пикът, за да може след това да бъдем по-спокойни“, коментира Асен Балтов по повод възраженията и критиките на Българската болнична асоциация срещу спирането на плановите дейности в лечебните заведения. Според математическия модел пикът се очаква до две-три седмици и колко ще бъде плавен или висок, зависи от нас, подчерта проф. Балтов.

Препаратите на „Пфайзер“ и „Модерна“ продължават да се поставят по списъци – първа, втора и трета фаза. Има все още много желаещи за ваксинация по тези три фази“, каза относно ваксинацията проф. Балтов. Появили са се допълнително още желаещи да се ваксинират лекари, за „Пирогов“ те са 180. Според болничния директор скептицизмът и сред учителите за ваксините отдавна е преминал и „трендът е над 50% да имат желание да се ваксинират“.

Проблемната партида на „АстраЗенека“ е преминала през „Пирогов“ в края на февруари и няма информация за проблеми и оплаквания извън нормалните локални реакции в първите 24 часа. „Аз мисля, че съмненията и безпокойствата ще бъдат бързо премахнати“, коментира Асен Балтов.

Южноафриканският вариант на коронавируса е най-възможно да достигне до България. Там трябва да сме много подготвени и много сериозно да се прави карантиниране на всички, които идват от този континент. Както е британският за Европа, така е южноафриканският за Африка – той буквално се е „настанил“, над 95% от случаите вече са с този щам“, отбеляза още проф. Балтов.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.