10 неща, които не дължите на никого

1. Не дължите извинение на някого, ако не съжалявате

Ако не съжалявате за вашите действия, все още смятате, че някой не е прав за нещо, или не ви е грижа дали ще ви прости, то не трябва да се извинявате. Много хора бързат да предложат извинения и се опитват да поправят нещата, въпреки че все още не са готови, а това само утежнява ситуацията и носи повече проблеми. Не трябва да се извинявате, ако не съжалявате или другата страна не е изслушала вашата версия на нещата.

2. Не дължите на никого обяснение с кого и къде живеете

Дали живеете с бившия си приятел или бившата приятелка, спите из хотели в цялата страна или живеете с родителите си, въпреки че сте минали двадесетте години, не е нужно да обяснявате на никого – с кого и защо живеете, ако не искате. Ако сте наясно с положението, то това означава, че имате свои собствени причини, които са лични.

3. Не дължите на никого обяснение, че искате да прекарате известно време сами

Може да се притеснявате, че ще ви сметнат за „груб“, „анти-социален“ или „дистанциран“, когато се откажете от едно или друго нещо, защото имате нужда да прекарате известно време сами, за да се отпуснете или просто да се насладите на хубава книга. Да искате да прекарате време единствено в собствената си компания е напълно нормална, естествена и дори необходима практика, която повече хора трябва да приемат. Прекарвайте това време уверени, че не дължите на никого обяснение за това.

4. Не дължите на никого „да“ за всичко, което ви казват

В правото сте да кажете “не”, когато не съществува основателна причина отговорът да е “да”. В действителност, най-успешните хора в света са тези, които са овладели изкуството да казват “не” на всичко, което не е приоритет. Отчетете добротата на хората и бъдете благодарни за нея, но не се страхувайте любезно да откажете нещо, което отвлича вниманието от основните ви цели и приоритети.

5. Не дължите на никого обяснение за хранителните си предпочитания

Има определени храни, които по една или друга причина изобщо не обичате, включително и поради здравословни причини. Изобщо не сте длъжни да обяснявате на някого защо предпочитате определени храни. Ако някой ви вади душата да му кажете защо ядете или не ядете определени храни, измъкнете се с отговора, че просто се чувствате по-добре, когато ги/не ги консумирате.

6. Не дължите на никого обяснение за външния си вид

Може да сте стройни, пълни, високи, ниски, красиви или каквито и да е, но не е нужно да обяснявате на никого защо изглеждате по този начин. Външният вид не трябва да определя вашето самоуважение.

7. Не дължите на никого обяснение за личните избори в кариерата и живота

Понякога обстоятелствата ни принуждават да избираме между работа и това да водим един по-бохемски живот. Решението не винаги е лесно – може да изберете да градите кариера, не защото не ви е грижа за семейството си или нямате социален живот, а защото работите върху нещо, което ще ви даде сигурност в бъдеще. Така или иначе, не дължите обяснение за избора на кариера пред вашия личен живот (или обратното), стига да знаете какво правите и защо го правите.

8. Не дължите на никого обяснение за религиозните или политически си възгледи

Независимо дали сте демократ, републиканец, католик, протестант или мюсюлманин, не дължите на никого обяснение за това защо сте това, което сте и в какво вярвате. Ако някой не може да ви приеме такъв, какъвто сте, то това е техен личен проблем – не ваш.

9. Не дължите на никого обяснение за сексуалния си живот

Докато е налице съгласието на двама възрастни, не дължите на никого обяснение за това къде, с кого и как водите сексуалния ви живот. Можете да изчаквате брак, да флиртувате с различни хора или да експериментирате с ориентацията, но не трябва да обяснявате вашите сексуални предпочитания на никого.

10. Не дължите на никого среща, само защото са ви поканили

Някой може да е добър, добре изглеждащ и дори да ви е заинтригувал, но не сте длъжни да отидете на среща с него, само защото ви е поканил. Ако дълбоко в себе си чувствате, че не искате да отидете на тази среща, не го правете. Може да дадете обяснение, но бъдете кратки и се придържайте към решението си.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *