10 години без бога на рока – Рони Джеймс Дио

С благодарност към художника, Йордан Йорданов за портрета на Рони.

На 16 май 2010 г. музикалната легенда изгуби битката с рака, като остави света на метъла без един от най-забележителните си вокалисти.

От началото на кариерата му през 60-те, а след това става част от бандите Elf, Rainbow, Black Sabbath, Dio, Heaven&Hell, неподражаемото му пеене оформя и дълбоко повлиява метъл музиката такава, каквато я познаваме днес.

Истинското име на бога на рока е Роналд Джеймс Падавона. Има италиански корени. Роден е на 10 юли 1942 г. в Портсмут, Ню Хампшър. Псевдонимът Дио, който си избира по-късно, идва от името на престъпник – член на банда, който е с италианско-американски произход (също като него) – Джони Дио. Но Dio на италиански означава “Бог”.

Първоначално Рони се научава да свири на тромпет и валдхорна, дори записва няколко сингъла с различни банди още като дете. По-късно жена му Уенди споделя как той ѝ разказвал за този период от живота си и по-конкретно, че “не можел да сваля момичетата като свири на тромпет, затова се научил да свири на бас китара”.

Когато Рони е дете хеви метълът не е добре познат и развит, затова той обичал да слуша опера. Още тогава решил, че ще използва този тип вокално изпълнение в музиката, която прави.

Спечелва стипендия за музикалното училище “Juilliard School of Music” но не се възползва от нея, заради интереса си в областта на рока.

Своята популярност Рони Джеймс Дио добива като вокал на легендарните групи Rainbow и Black Sabbath. Дио е вокалист на Rainbow в периода 1975-1978 и на Black Sabbath между 1979 и 1982 година.

Още при първото си съвместно участие с бандата Black Sabbath през 1979 г., написват парчето “Children of the Sea”, което е включено в албума “Heaven and Hell”, издаден през следващата година.

През 1982 г. основава бандата Dio. През 2006 г. Рони се събира с част от бившите членове на Black Sabbath и формират групата Heaven and Hell. Издават един албум и правят турне през 2008 година.

Рони идва за първи път в България през 1998 г., а после посещава страната ни още няколко пъти. По време на концерта в Каварна през 2007 г. той казва:

“Здравей, България! Аз обичам тази страна! Тя е мой дом!”.

Като признат майстор на текстовете за всякакви магии, мечове и подобни неща, Рони Джеймс Дио пишел лириката за песните си, докато гледал любимите си “Giants” по телевизията.

Рони Джеймс Дио е човекът, който налага емблемата на рока – рогата на дявола. Той научава за смисъла на този жест от своята баба и започва да го използва по време на концертите си.

Пред 2010 година планират и издаването на втори албум, което обаче не се осъществява, защото ракът на стомаха покосява Дио през май същата година.

Рони и първата му съпруга Лорета Берарди осиновяват син, който се казва Дан Падавона. През 2014 г. той издава дебютната си книга “Storberry”, която е хорър история.

Синът на Дио често призовава хората да се грижат за здравето си, покрусен от смъртта на прочутия си баща.

“Моля ви да не правите същата грешка, която баща ми направи. За него шоуто винаги трябваше да продължа. Той не обърна внимание на предупредителните сигнали в продължение на години и през цялото време не повярва, че ракът се разраства и мутира, че може да го убие”.

Съвсем наскоро вдовицата на Дио – Уенди, сподели в интервю, че е открила много ленти със записи на великия си съпруг, които никой никога не е чувал. Очаква се да излезе и нов документален филм за музиканта, работата по който вече била започнала. Вече се знае, че в него ще участва Гийзър Бътлър и вероятно ще бъде готов догодина.

Източник: faktor.bg

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Avatar

РЕКЛАМА, ОНЛАЙН МАГАЗИН, ФИРМЕН САЙТ


Новото поколение продуктова реклама!


Изработка на фирмен сайт, онлайн магазин или банер реклама - ние сме вашият партньор.