Япония отменя Олимпиадата. Повече от два милиона са починали от COVID-19 в цял свят.

Японското правителство е стигнало до заключението, че олимпийските игри в Токио трябва да бъдат отменени заради пандемията от коронавирус, пише в. “Таймс”. Британското издание се позовава на неназован високопоставен член на управляващата коалиция, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Фокусът на правителството сега е да осигури за Токио домакинство за следващата възможна олимпиада, която още няма определен домакин, през 2032 г.

Япония бе засегната по-слабо от пандемията в сравнение с други развити икономики, но неотдавнашен скок в броя на инфекциите я принуди да затвори границите си за чужденци, които не живеят в страната, както и да обяви извънредно положение в Токио и други големи градове.

Организаторите и японското правителство досега обещаваха игрите, които вече бяха отложени с една година, да започнат на 23 юли.

СЗО очаква 100 млн. заразени с COVID до края на януари

100 милиона души ще достигне броят на заразените с коронавирус до края на януари, но ваксините имат потенциала да бъде овладяна пандемията.

Това заяви шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, цитиран от “Синхуа”.

Повече от два милиона души са починали от COVID-19 в цял свят.

Той счита разработването и одобряването на безопасни и ефективни ваксини по-малко от година след появата на нов вирус за зашеметяващо научно постижение и източник на надежда.

Понастоящем ваксинацията срещу COVID-19 върви в повече от 50 страни, каза Тедрос, но почти всички, са държави с висок или среден доход.

“Трябва да работим заедно като едно глобално семейство, за да осигурим спешното и равноправно пускане на ваксините”, каза той.

Шефът на СЗО също подчерта, че ваксините допълват, но не заменят основните мерки за обществено здраве.

Според последните данни на СЗО, към четвъртък има 95 612 831 потвърдени случая на COVID-19 и 2 066 176 смъртни случая в целия свят.

Световната здравна организация (СЗО) и Пекин са можели да действат по-бързо, когато COVID-19 за пръв път се появи в Китай, заключи по-рано този месец група, разследваща глобалната борба с пандемията.

Във втория си доклад Независимият панел за готовност и отговор на пандемията заяви, че оценка на “хронологията на ранната фаза на заразата показва, че имаше потенциал да се действа по-бързо по отношение на ранните признаци”.

COVID-19 беше засечен за първи път в централния китайски град Ухан в края на 2019 г., преди да се разпространи светкавично отвъд границите на Китай, за да създаде глобален хаос, струвайки повече от 2 млн. живота и удряйки тежко икономиките.

Припомняме, че междувременно главният медицински съветник на президента на САЩ Джо Байдън, Антъни Фаучи потвърди в четвъртък, че САЩ ще останат член на Световната здравна организация (СЗО).

В сряда Байдън подписа изпълнителна заповед, с която отменя решението на администрацията на Тръмп да се оттегли от СЗО.

САЩ ще изпълнят финансовите си задължения към СЗО и ще спрат да отзовават служители, работещи с организацията.

Той също така обяви, че Байдън вероятно ще подпише директива за намерението да се присъедини към инициативата COVAX, която има за цел да осигури равномерно разпределение на коронавирусната ваксина по цял свят, пише news.bg.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *