Язовирите се използват, без да се стопанисват

Към момента общините не могат да отговорят финансово на всички законови изисквания за техническото състояние на язовирите. Това коментира за Радио Шумен експертът Райко Недялков, който консултира общинските администрации за мерките, които трябва да предприемат, за да имат технически изправни съоръжения.

Според него, през последните 30 години базите са използвани повече отколкото да са стопанисвани. Експертът твърди, че най-добре поддържани са общинските язовири в Смядово и Нови пазар, действия трябва да се предприемат в общините Венец и Каолиново. “През последните 30 години не са правени основни ремонти, нуждите са трупат и нарастват разходите.

Строително-монтажните дейности, необходими за конкретните язовири са от 30 до 120 хил. лв. Най-евтиният вариант е 6-7 хил. лв. Редно е и държавата да финансира част от тези ремонтни дейности. Тя трябва да помогне, за да бъдат наваксани пропуснатите действия и да не се допусне спиране от експлоатация на съоръженията“, счита Недялков. По думите му липсата, на който и да е язовир, ще доведе до сериозни екологични последици, а също ще повлияе негативно на животновъдството и селското стопанство.

Източник: Радио Шумен

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *