щъркелите село Драгушиново

Щъркелите, Драго и Драга вече имат поколение (на живо)

Село Драгушиново е населеното място с най-много активни щъркелови гнезда в България – 44. То се намира в планински район, на 2 километра от гр. Самоков. Релефът е планинско-котловинен, силно пресечен, понижаващ своята надморска височина в посока юг-север. Драгушиново е разположено на десния бряг на река Искър, в малка вътрешна котловина, оградена от юг, изток и север със заоблени планински склонове и широко отворена на запад към речната долина на Искъра.

Благодарение на Българското дружество за защита на птиците, които организират монтирането на камера, отново ще станем свидетели на различни навици и харектиристики в поведението на един от най-обичаните видове птици.

През месец март 2019 г., в рамките на проект „Живот за птиците“, Българското дружество за защита на птиците поставя уеб камера срещу гнездото на младата двойка щъркели, благодарение на което сега можем да проследим и да се насладим на тази красота на природата – новият живот.

Птиците не издават особени звуци с изключение на малките, които писукат.
Най-характерен звук при тях е тракането с клюна.
Щъркелите снасят средно по 4-5 яйца, на видеото се забелязват още яйца, така че могат да се увеличат.
Белите птици отглеждат по едно поколение годишно.

Любопитни факти за щъркелите:

• Щъркелите летят към местата за гнездене в периода от януари до април, а в България обикновено стигат през месец март. Те летят само през деня, използвайки топлите въздушни течения като се реят по тях.
•Интересното е, че преди да отлетят щъркелите убиват по-слабите птици, за да не им пречат по време на дългия полет. А, знаете ли, че по време на полета, щъркелите могат да дремнат десет минутки? Когато са уморени те се преместват в центъра на ятото и си подремват, използвайки слуха си за ориентир.
• Има над 19 вида щъркели, а африканските са с розови пера в края на крилете.
• Щъркелът е защитен от Закона за защита на природата.
• Двойките остават заедно цял живот и едва след смъртта на единия щъркел, оцелелият си търси друг партньор – което понякога трае с години.
• Белият щъркел е символ на Хага в Холандия и неофициален символ на Полша, където са около 25 на сто от Европейската порода щъркели.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *