Ще изчезне ли българското кисело мляко?

Българския институт по стандартизация е представил за обществено обсъждане проект за изменение на Националния стандарт за българско кисело мляко (БДС 12:2010). Предлага се намаляване на количествата и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus и Streptococcus thermophilus.

Националният стандарт се отнася за кисело мляко, произведено от овче, краве, биволско, козе или смесено мляко, чрез заквасване с щамовете Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus и Streptococcus thermophilus, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация.

С други думи, миклофлората на киселото мляко е съставена именно от тези двете бактерии. Под тяхното действие в киселото мляко настъпват промени в млечната захар, в белтъчните вещества и в млечната мазнина и се формират неговия вкус и аромат.

Предвид тези факти, всяко изменение ще доведе и до промяна в микробиологията на киселото мляко по стандарт и ще обезличи емблематични вкус на българското кисело мляко, известно с уникалните си характеристики, дължащи се именно на съотношенията на бактериите.

Очаква се техническият комитет на Института да разгледа предложението на 16 юни.

Коментара на Асоциация “Активни потребители”

Припомняме, че количествата и съотношението на бактериите вече бяха занижени през 2010 г. спрямо действалия дотогава стандарт (БДС 12:1982). Благодарение на Лактобацилус булгарикус киселото мляко е естествен пробиотик, който има голямо благотворно влияние върху човека – известни са негови противотуморни, имуномодулиращи, противоязвани и антибиотични свойства.

Ново намаление на изискванията за живите бактерии в киселото мляко ще доведе до пълното обезличаване на традиционното българско мляко и приближаването му към западноевропейския йогурт.

Източник: Асоциация “Активни потребители”
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *