автомобили

Ще бъде ли по-справедлив новият данък за автомобилите?

Новата формула определяща данъка нито ще възпира най-замърсяващите въздуха автомобили, нито ще стимулира по-екологично чистите возила.

Законопроектът за местните данъци и такси за първи път в нашата история въвежда екологичен компонент в ставката на данък МПС, но чрез него не се отчита вида на употребяваното гориво и свързания с това факт, че най-големи замърсители са дизеловите следвани от бензиновите автомобили.

Известно, че с най-добри екологични характеристики са колите, работещи с втечнен газ (пропан бутан) или компресиран природен газ (метан), както и електромобилите. Законопроектът не отчита простият факт, че един 20 годишен автомобил с газова уредба с метан или пропан бутан, отделя много по-малко вредни газове и фини прахови частици от един чисто нов бензинов автомобил с екологична категория „Евро 6”.

Новата формула не отчита и възможността собствениците на автомобили, които са направили допълнителни реални екологични подобрения в допълнение на фабричните характеристики, да могат да доказват това пред данъчните власти и да получават намаление на данъка.

Например, ако човек закупи 20 годишен бензинов автомобил без екологична категория, екологичният компонент в данъка ще бъде най-висок, но ако впоследствие се монтира газова уредба, то данъкът би трябвало да отчита обстоятелството, че същият автомобил ще замърсява много малко.

Смятаме, че собствениците на автомобили с извършени екологични подобрения трябва да имат възможността да доказват това пред данъчните власти и да получават справедливо данъчно третиране.

Източник: Асоциация “Активни потребители”
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *