Щаб Шумен

Щабът няма обяснение за високата заболеваемост, вижте новите мерки от март

Няма обяснение защо заболеваемостта в областта е толкова висока. Не можем да си обясним защо няма такъв бум в съседните на нас области Разград и Търговище. Този въпрос бе коментиран на провелото се днес заседание на щаба, свикан от областния управител на Шумен проф. Стефан Желев, съобщава shumenonline.

За мен основателната причина е непредпазливостта на хората и ми прави впечатление, че по сергиите по главната улици хората масово се трупат и не спазват изискването за поставена защитна маска. Ясно е, че всички сме изморени от тези ограничения, но друг избор нямаме. Болницата е препълнена“, заяви проф. Желев.

Той изрази недоволството си от резултатите на наложените санкции по Наредба 1, тъй като именно общините дават разрешение на търговците на сергиите и контролът по изпълнението се осъществява от тях. От ноември миналата година до днес са наложени едва 50 глоби по Наредба 1.

Спазването на противоепидемичните мерки се извършва и петте контролни органа – РЗИ, полиция, ОДБХ, служителите на общините по Наредба 1 и Инспекцията по труда.

Правим организирани проверки с полицията и през почивните дни, посещаваме ги и изненадващо през нощта. Влезе ли екипа на РЗИ с полицията те вече са предупредени и не установяваме нарушения, играем си на стражи и апаши. Ефект има само по време на проверките, след това масово неспазване“, каза д-р Пепа Калоянова.

РЕШЕНИЯ на Областен кризисен щаб от заседание на 26.02.2021 г.

  1. В търговските обекти на открито (улични) да се работи и да се посещават само при поставени лицеви предпазни маски. Кметовете на общини да организират стриктен контрол за изпълнението на въведените противоепидемични мерки във всички рискови обекти (градски и междуградски транспорт, обекти с обществено предназначение, училища, детски градини и ясли, работни колективи и др., които попадат в обхвата на функционалната компетентност). При установени нарушения и пропуски следва да предприемат незабавни и безкомпромисни мерки в кратки срокове за тяхното отстраняване.
  2. В училищата в област Шумен да бъдат преустановени всички дейности на външни лица (танцови, спортни, театрални и др. състави), използващи материалната база на съответното училище;
  3. Преустановяват се посещенията в пенсионерските клубове и клубове на хората с увреждания на територията на област Шумен;
  4. ОД на МВР да осъществява контрол на стриктно спазване на чл.8, ал. 3 от Закона за закрила на детето;
  5. Забранява се провеждане на организирани фирмени и семейни тържества и празненства на открито и закрито с присъствие на над 15 души на територията на област Шумен;
  6. Забранява се организиране и провеждане на всякакъв вид изложби, базари и други на животни и животински продукти на територията на област Шумен;
  7. Забранява се организирането, функционирането и посещението на пазари тип „Битаци“ на територията на област Шумен;
  8. Директорът на РЗИ – Шумен да изготви съответната заповед за изпълнение на решенията, която влиза в сила от 00.00 часа на 01.03.2021 г. до 24.00 часа на 31.03.2021 г. с изключение на т.1, която влиза в сила от 00.00 часа на 27.02.2021 г. до 24.00 часа на 31.03.2021 г.
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *