Шуменски ученици шашнаха Европа с невидима материя

Учениците Симона Стоянова от XI г и Огнян Симеонов (от Нови пазар) от XI а от ПГПЧЕ „Н. Вапцаров“ в Шумен спечелиха трето място в европейския конкурс по астрономия „Catch a star“.

Българчетата участваха с проект на тема Dark matter in the classroom. Те направиха измервания на интензитета на радиовълни с дължина на вълната 21 см, излъчвани от атомите водород в Млечния път. За целта резервираха наблюдателно време на дистанционно управляеми роботизирани телескопи в Париж и Краков, и проведоха множество замервания. Пионерите в работата с тези телескопи за България отново са от шуменското училище – Дамян Бойчев от ХІІ б и Симеон Бойчев от ХІІ в. Те станаха „експерти“ в работата със софтуера и направиха видео ръководство за работа с него.

В представения проект Симона и Огнян построяват ротационната крива на Млечния път. Обясняват как тя показва наличието на невидима материя във Вселената, оценяват броя на звездите във Вътрешната галактика, изследват разпределението на водорода в галактичната равнина и с издигане над нея.

Ръководител на проекта е г-жа Анета Маринова.

Източник: kmeta.bg

 

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *