ШУМЕНСКИТЕ МЕДИЦИ: ЗДРАВНАТА КАРТА ИМА РЕПРЕСИВНИ ФУНКЦИИ ЗА НАШАТА БОЛНИЦА!

Дружеството на лекарите в шуменската болница – структура на районната колегия при Българския лекарски съюз, организира пресконференция за медиите по повод намаления брой легла и пониженото ниво на компетентност на отделенията в новата Национална здравна карта. Нейният проект е на сайта на Министерството на здравеопазването и до 23 май е срокът за обществено обсъждане. След тази дата тя ще се обнародва, но хиляди пациенти от Шуменска област ще бъдат принудени да се лекуват във Варна, тъй като се отнема възможността да се работи по клинични пътеки, за които медиците имат опит, апаратура и база за прием.

Освен началници на отделения, редови специалисти и медии, на срещата присъстваха представители на пациентските организации в Шумен. Това много впечатли шуменските лекари, защото е жест на солидарност към проблемите на МБАЛ-Шумен, която съвсем целенасочено ще се превърне в общинска болница, а общинските болници в Нови пазар и Велики Преслав ще бъдат закрити.

Публична тайна е, че става въпрос за лобистки интереси и борба за пациенти на здравния пазар. За последните 15 години се разкриха над 120 частни лечебни заведения в страната, а десетки общински болници, на които разчитат най-бедните жители – пенсионери, безработни, инвалиди, се закриват. През 2000 г. в Шумен се закриха Работническата и Военната болница, през 2013 г. на областната здравна карта вече ги нямаше Кожният диспансер и Белодробната болница.

Сега е ред на многопрофилните болници в областта, които ще бъдат лишени от много дейности, ще се закрият отделения, а потоци от тежкоболни пациенти ще пътуват към Варна. Ако стигнат… Стотици няма да тръгнат, защото нямат транспорт, пари, физически сили, за да търсят медицинска помощ в морската ни столица. Това е окончателният геноцид за здравноосигурените граждани на Шумен и областта.

Странен беше протестът на синдикатите в двора на „МБАЛ-Шумен” АД, докато се провеждаше Общото събрание на акционерите. Изпълнителният директор д-р Атанас Атанасов е вече сменен с д-р Димитър Костов. Честито! Така е по протокол. Смяната на караула обаче ще се бави почти месец. Хирургът Атанасов ще стои на директорския стол до 25 май, докато анестезиологът Костов е при новородената си внучка в Австралия. Още веднъж честито! От Австралия преди 19 години дойде моделът на клиничните пътеки, който сега всички искат да сменят с диагностично свързаните групи. Дано нещо по-актуално донесе от там новоназначеният шеф на МБАЛ-Шумен.

Интересно, емоционално и много лично в професионален план мина пресконференцията за шуменските лекари. Защото чухме не щатните доктори, а нашите лечители. Те не говореха за пари, а за професионалната си реализация, която Националната здравна карта им отнема. Жалко, че не всички медии добиха смелост да се явят на пресконференцията. Някой, наистина, дръпна шалтера и угаси прожекторите за жестоката истина за болното ни здравеопазване.

Лекари, пациенти и медии бяха категорични, че всичко е в ръцете на гражданите. Трябва солидарност в защита на здравето ни. „Искаме да запазим шуменската болница с всичките й структури и дейности!” – обобщиха присъстващите медици.

Източник: radian.bg
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *