Шуменска област под атака на телефонни измамници

Няколко сигнала за получени в дежурната част на ОДМВР- Шумен за опити за телефонни измами. Сценариите, по които измамниците атакуват хората са различни.

В някои от случаите са обяснили, че са от полицията и, че имат списък, в който фигурира тяхното име като потенциална жертва на измамници. След това следва второ обаждане, в което на отсрещната страна на линията е непознат човек, който се държи арогантно и отправя закани и заплахи, в случай, че не бъде предадена определена сума пари. Следва трето обаждане, в което тези, които са се представили за полицаи обясняват, че за засекли разговора и молят хората да им съдействат да заловят измамниците. За целта им казват да предоствят парични средства пред входове на жилища или да ги хвърлят през тераси.

Молим жителите на областта по никакъв начин да не предоставят пари на непознати и по никакъв повод да не оставят ценности или парични средства в торбички пред домовете си, както и не ги пускат през терасите. Ако получите такова обаждане веднага прекъснете разговора. Чуете ли сигнал свободно потърсете дежурен полицай чрез телефон 112 за съвет.

Припомняме, че няма практика, в която униформени служители да искат съдействие от граждани за залавяне на престъпни с условие да бъдат предоставени парични средства на непознати или да бъдат оствяни на различни места.

Ако по телефона получите обаждане от непознат, който ви отправя закани и заплахи- не изпадайте в паника и подайте сигнал на телефон 112.

В друг сюжет се е обаждал мъж, който се представял за лекар и искал пари за лечение на близък. До момента всички хора, които са получили подобни обаждания са консултирани с дежурните полицаи и измамите са били предотвратени, информират от от ОДМВР – Шумен.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *