Областен щаб 29 януари 2021

Шуменска област е в оранжевата зона, допълнителните мерки до края на февруари

Въведените допълнителни противоепидемични мерки в Шуменска област остават в сила до края на февруари. Това реши днес Областният кризисен щаб.

В училищата трябва да бъдат преустановени всички дейности на външни лица, използващи материалната база на съответното училище; ръководствата на народните читалища, фолклорни и други самодейни формации на територията на област Шумен трябва да преустановят провеждането на репетиции и изяви; преустановяват се и посещенията в пенсионерските клубове на територията на област Шумен.

Забранява се провеждането на организирани фирмени и семейни тържества и празненства на открито и закрито с присъствие на над 15 душ. Забранява се организирането и провеждането на всякакъв вид изложби и базари на животни и животински продукти, както и организирането, функционирането и посещението на пазари тип „Битаци“. Кметовете на общини трябва да подобрят контрола на изпълнението на въведените противоепидемични мерки във всички рискови обекти.

Заболяемостта от COVID-19 в Шуменско продължава да е по-висока от средната за страната. Областта е в оранжевата зона с отчетена 14-дневна заболяемост от 110 на 100 хил. души население.

„Все още област Шумен е на 7-8 място в страната по този показател с тенденция на задържаща се заболяемост“, съобщи директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова. Към момента активните случаи в областта са 304, като на този етап регистрирани активни случаи на COVID-19 има във всичките десет общини. Общо за област Шумен от началото на пандемията случаите на регистрирани положителни проби са 4696. По отношение на броя на хоспитализираните в МБАЛ – Шумен от лечебното заведение отчитат тенденция на дневен прием между 9 и 13 пациенти с инфекцията.

Кампанията за изследване на учителите и непедагогическия персонал в училищата в област Шумен за COVID-19 с бързи антигенни тестове протича успешно. Това информира директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова. До момента са изследвани 1314 души от заявилите желание общо 1523 души, като са регистрирани 2 положителни случая.

Днес приключва първата фаза от кампанията за ваксинация срещу коронавируса, в която бяха обхванати медицински лица. „При доставка на нови количества ваксини сме в готовност да започнем изпълнението на втората фаза от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19“, каза д-р Калоянова, която съобщи, че вчера в РЗИ – Шумен е монтиран нискотемпературен фризер за съхранение на ваксините, информират от Радио Шумен.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *