Шофьори сигнализират за опасни велосипедисти на пътя

От началото на месеца в дежурната част на ОДМВР- Шумен са получени десетки сигнали от водачи на моторни превозни средства, които съобщават за велосипедсити, които изскачат рязко на пътното платно, информират от ОДМВР – Шумен.

Част от сигналите са за водачи на велосипеди, които се движат рисково, на задна гума и не подават навреме сигнал с ръка за смяна на посоката си на движение. Водачите на велосипеди са уязвими участници в движението по пътищата. Малкият габарит и липсата на задължителните светлоотразители на велосипедите, както и неизползването на светлоотразителни жилетки от водачите ги прави почти незабележими за останалите участници в движението.

Напомняме, че като велосипедист сте водач на пътно превозно средство. Не забравяйте, че тротоарите и пешеходните пътеки не са велосипедни алеи! Родителите да обясняват на децата си, че когато преминават по пешеходна пътека трябва да го бутат, а не да го карат. Движете се възможно най-близо до дясната граница на платното за движение! Ненавършили 12 години деца може да карат колелото си по тротоара, а на пътното платно те могат да управляват велосипеда си само с придружител, навършил 16 години! Помнете, че ако бутате велосипеда, сте пешеходец! Запомнете, че на автомагистрали и скоростни пътища е забранено движението на велосипеди!

Помнете, че трябва да се пазите сами. Не освобождавайте педалите и дръжте кормилото с ръка! Не се движете успоредно или в непосредствена близост до друг велосипед и не се дръжте за друго превозно средство. Не возете втори човек на велосипеда. Сигнализирайте маневрите отрано! Осигурявайте предимство и бъдете толерантни, бъдете внимателни при маневриране и на кръстовища.

Неизправното колело е опасно и за велосипедиста, и за останалите участници в движението! Всеки велосипед трябва да има изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *