Шибат ни всеки месец, години наред, почти до пенсия

Почти, защото огромна част от работещите пукват преди да са взели първа пенсия, ограбени и смазани от системата и грижите на Република България. Ще видите и част от живите (ако ги познаете) бивши учители, лекари, писатели, музиканти … край кофите, гладни, мръсни и вмирисани. 

Ние питаме.

Отговаря Радостин Павлов, общински координатор за КНСБ – Нови пазар

1. Всички ние работим за пари, но огромна част от работодателите в България плащат възнаграждението ни на 2 части. Първата е тази, която се облага с данък в това число и за пенсионно осигуряване. Втората е така наречения бонус или премиална част. Какво губим или печелим ние? Какво губи или печели бизнеса?

(Пример: Вземам чисто възнаграждение от 700 лева. 420 лева получавам по банков път (на фиш), а останалите 280 отделно.)

Така наречената сива икономика е типична в примера Ви, но за това съучастник е и работникът. Ясно е, че е под натиск, заради безработицата, заради липса на средства, но когато ти предлагат трудовото правоотношение и ти го подпишеш губиш няколко неща. Първо осигуряването ти е на по-ниска база и здравното, и социалното, и второ не по-малко важно е, че след като останеш без работа, обезщетението ти за безработица ще е ниско, по причина, че като база за изчисление се взема осигурителния доход. Бизнесът печели от това, че ще плаща по-малко осигуровки и данъци. Работникът не печели нищо за мен!!!

2. Отразява ли се в крайна сметка всичко това на сумата, която ще получаваме при пенсиониране?

Разбира се! Когато внасяш по-малко и дойде време да се пенсионира човек пенсията му ще е по-малка.

3. Тази Бизнес политика не е тайна за никого. Ако тя е в ущърб на огромна част от работещите, това само по себе си не е ли престъпление?

Нарушение на закона е категорично!!! Дали поради високата безработица, дали заради това, че много години трябва да се работи до пенсиониране или хората се чувстват здрави и смятат, че не им е необходима здравна вноска сега, работниците в някои случаи подпомагат работодателите в укриване на осигуровки и данъци. Не съдействат при наши сигнали и даже е имало случаи бягат от работните си места при проверка от инспекцията по труда.

4. Вие, г-н Павлов, като представител на КНСБ, какво мислите трябва да се направи за да се спре тази ограбваща практика всички нас – работещите?

(Наскоро започнахте кампания + 100 лева. Лошо няма, но ще продължавате ли като синдикат да си затваряте очите как ни цакат всеки месец, години наред. И имате ли силата да се противопоставите?)

Ние упражняваме в пълна степен сигналните си функции по Кодекса на труда, там където има Колективни трудови договори регулираме този негативен процес и смело мога да кажа, че в тези предприятия я няма тази практика. Необходимо е да се засили контрола от инспекцията по труда и ние сме готови да им сътрудничим при поискване от тяхна страна.

По отношение на прецакването, бих казал на работниците и служителите там където няма синдикат или да си направят синдикална организация, или да ни търсят за съдействие, когато мислят, че са нарушени правата им. Кампанията цели да провокира обществото по темата за доходите. Аргументите са много: демографския срив, липсата на квалифицирани кадри, липсата на каквито и да е кадри вече, ниската покупателна стойност на работещите бедни.

Нашата сила са нашите членове. Пак повтарям, там където има синдикални организации социалния диалог върви, информацията също, налице са КТД, вътрешни правилници на предприятията и др.

Не си затваряме очите за нищо и никъде, независимо от формата на собственост на работодателя и предприятията.

Пожелавам Весели празници на всички работещи и с повече увереност да достигнем поне Румънските доходи.

На въпроса: Къде е Държавата?

Отговаряме ние: Готви се за поредните избори!

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *