Шест марки масло у нас са фалшификат, има и опасност за здравето

Шест марки масло на българския пазар на практика са фалшификат на млечния продукт.
Това показва изследване на асоциацията „Активни потребители”.

В неговите рамки са закупени масло с 10 различни търговски марки от склад на едро в Несебър и търговски обект в Бургас.

Пет от десет марки съдържат вредни за здравето немлечни мазнини, което е абсолютно недопустимо, предвид категоричните български и европейски стандарти за производство на краве масло.

Съгласно тях маслото се състои от 82% млечна мазнина и до 16% вода. Добавяне на други съединения в състава, включително немлечни мазнини, консерванти, оцветители и други добавки е недопустимо.

От 10-те изследвани марки на нашия пазар 5 използват немлечни мазнини, те 2 съдържат повече вода, а в 3 е добавено веществото нетамицин (Е235), което е химически агент против плесенясване.

Само два от изследваните продукти са изрядни в състава си.

При половината се използва между 40 и 60% немлечна мазнина, на базата на общата масленост. Заедно с използването на повече вода, такова фалшифициране на продукта влошава качеството му и е вредно за здравето.

Немлечните мазнини повишават риска от сърдечно-съдови болести, изтъкват от „Активни потребители”, а повишеното съдържание на вода увеличава риска от окислителни процеси, с които в маслото могат да се появят токсични и канцерогенни съединения.

Именно бързото разваляне заради допълнителната вода се контрира с натамицин, който е забранен за влагане в кравето масло в ЕС.

Натамицинът в маслата без съмнение е добавен умишлено от производителите, защото няма никакъв друг начин за неговото попадане в тях, изтъкват от потребителската асоциация.

Съединението е слабо токсично, но представлява някакъв риск за здравето.

Тревожен е фактът, че установените нарушения са при същите марки масло, при които е имало отклонения през 2014 и 2015 година.

На практика е проблемно съдържанието на 6 от 10 изследвани марки. Две са с грешка в етикетите и само две са изрядни.

Източник: vesti.bg и  Асоциация “Активни потребители”
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *