Човешката цивилизация отива към своя край

Годината е 2050. Температурите на Земята са се покачили с три градуса. В Северна Америка се вихрят страшни горски пожари, горещини и суша. Над една трета от хималайските ледове са се разтопили.

Течението Гълфстрийм е дестабилизирало и застрашило местообитания в Европа и Азия. Много екосистеми като кораловите рифове, Амазонските гори и полярните райони са пострадали. Два милиарда души по света са засегнати от липсата на вода. Цената на храните масово се е повишила. Опасността от война за ресурси става все по-голяма в световен мащаб.

Това е неблагоприятният сценарий, който климатолозите Дейвид Спрат и Ян Дънлоп прогнозират за 2050 г. Двамата учени са част от австралийската организация Breakthrough – National Center for Climate Restoration.

Дали това е екстремен сценарий или е малко вероятно да се случи? Не, не е, казват климатолозите. В своето проучване те говорят за екзистенциален риск за човечеството, ако продължим да живеем както досега.

Те предлагат, въз основа на изследването на климатолога Кевин Андерсън, да създадат нещо подобно на Плана Маршал след Втората Световна война. Това означава всички страни в света да работят заедно, за да изградят индустриална система без емисии и да работят върху начини да опазят климата.

Източник: nationalgeographic

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *