Четирима от групата на Байчото на съда заради суровина за наркотици

Окръжната прокуратура в Шумен предаде на съд четирима за придобиване и държане на прекурсори и за контрабандата им през граница в особено големи размери

С обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен на съд са предадени четирима мъже, които придобили и държали с цел разпространение прекурсори за производство на наркотици – престъпление по член 354а, ал. 1 от Наказателния кодекс, извършено в съучастие като подбудители и помагачи. 42-годишният Е. А., 53-годишният Е. К., и двамата от Нови пазар, и 45-годишният Р. Н. и 26-годишният му син А. А. от Добрич ще отговарят пред съда и за контрабанда през границата на прекурсорите в особено големи размери, като случаят е особено тежък – деяние по член 242, ал. 4, във връзка с член 242, ал. 3 от Наказателния кодекс, като деянието също е извършено в съучастие. Петият участник – М. М., починал по време на разследването.

Подсъдимите закупили от Истанбул 14 000 блистера лекарствено средство на стойност 25 000 евро, което възнамерявали да изнесат в Полша. Стоката била транспортирана през границата до Нови пазар. При извършено претърсване след доставката полицията иззела доставеното лекарство.

Назначени били физико-химична, комплексна химическа и оценителна икономическа експертиза. От заключенията на вещите лица намерените и иззети 194 264 бели таблетки съдържали псевдоефедрин хидрохлорид с тегло 23, 312 кг, от които можело да се произведе 23,079 кг метамфетамин. Псевдоефедринът е прекурсор, поставен под контрол според Закона за контрол над наркотичните вещества и прекурсорите. Стойността на псевдоефедрин хидрохлоридът е в размер на близо 500 000 лева, като стойността му надхвърля 1398 пъти минималната работна заплата, което определя и особено големият размер на контрабандата.

Трима от подсъдимите – Е.А., Р.Н. и А. А., са извършили престъпленията в изпитателния срок на предишни техни осъждания.

Предстои делото срещу четиримата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане в Шуменския окръжен съд.

Източник: АПЕЛАТИВНА ПРОКУРАТУРА – ВАРНА
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *