Четирима заразени с короновирус в България – правителството наложи забрани

Премиерът Бойко Борисов събра министрите извънредно, след като стана ясно, че у нас вече има четири потвърдени случая на коронавирус. Националният оперативен щаб, който следи обстановката, предложи редица забрани. Премиерът се съгласи и министрите гласуваха единодушно.

„Целта не е да сеем паника, а да информираме открито“, заяви Борисов и допълни, че днес ще разговаря със всички областни управители. „Коронавирусът не подбира“, коментира премиерът. „Считаме, че единият нулев пациент е дошъл от Гърция. Вече имаме и много италиански фабрики, които работят в България“, каза още той.

Борисов призова за дисциплина в ситуацията, за да си помогнем сами. Той беше категоричен, че няма смисъл да се презапасяваме с храни, тъй като „има предостатъчно“. „Да покажем, че сме дисциплинирана нация, че нищо не ни плаши и че можем със съвместни усилия да преодолеем и този бич“, заяви премиерът. Той дори забрани на министрите да си ходят от министерствата, за да са му на разположение 24 часа, ако има нужда.

Какво реши правителството?

Здравното министерство трябва да обезпечи болниците с нужните маски и защитни облекла. Забранява се износът на такива медицински пособия. Държавата има около 4000 новоплатени теста, плюс още около 3000, които се считат за достатъчни.

Пред болниците ще стои по един полицейски патрул, за да предупреждава близките на пациентите, че свиждания няма да има.

Всички културни мероприятия в затворени помещения ще бъдат забранени. Напълно се отменят и учебните занятия в засегнатите от вируса региони. Отпадат и спорните мероприятия в засегнатите райони. На останалите места мачовете ще бъдат без публика.

Болничните листове с карантина са 254. Препоръчва се, ако нямаме спешна необходимост от административна услуга, да избягваме сградите на институциите.

Вече четирима заразени с новия короновирус у нас

Новата проба за наличие на новия коронавирус при 27-годишния мъж от Плевен е положителна.

Това обяви проф. Тодор Кантарджиев след извънредна среща при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет за регистрираните първи два случая на коронавирус у нас – в Габрово и Плевен.

От установените общо 70 контактни лица (24 контактни лица на мъжа от Плевен и 46 лица – контактни на жената от Габрово) са взети и изследвани проби. В следствие на това са потвърдени още два случая на COVID-19.

Другата положителна проба за коронавирус в Плевен е на 61-годишен мъж.

Положителна е и пробата на 75-годишната жена от Габрово, уточни д-р Кантарджиев и посочи, че една жена от медицинския персонал в Габрово също е с положителна проба.

Лекарите работят без паника. Болниците работят под контролиран достъп, така че да не се пречи на работата им, посочи д-р Ангел Кунчев.

Председателят на Националния щаб за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че няма основание за паника сред населението. Дори и за пациентката от Габрово, която е на 75 години, нещата вървят като клинично протичане в добър вид, изтъкна Мутафчийски.

По отношение на защитните облекла в Плевен РЗИ-тата имат достатъчно такива, а в Габрово ще им бъдат изпратени допълнителни защитни облекла. Няма паника сред персонала, подчерта ген. Мутафчийски.

Лекарите призовават медиите да не се извършват преследвания на болни хора, заразени с коронавирус. Когато имат данни за нулевия пациент с коронавирус, от националния щаб ще го обявят. Истинско предизвикателство е да се установи кой е той, разкри Мутафчийски.

Ще бъдат приоритетни допълнителните проби от втора и трета линия. Работи се денонощно и когато бъдат готови пробите, медиите ще ги разберат, подчерта шефът на ВМА.

Общият брой на тестовете са достатъчни и няма проблем с тяхната заявка, каза още Мутафчийски.

По думите му тази ситуация, която е от снощи, е различна от предишните дни. Информацията е достоверна и точна. За областните градове с коронавирус ще бъдат взети допълнителни мерки, каза още Мутафчийски.

В София няма криза с леглата, има достатъчно резерви. Ситуацията по границите с трафика – не е особено засилен, а във всички въздушни граници има термокамери, акцентира Мутафчийски.

Микробът е нов, мутирал. В цяла Европа е така, ако следите публикациите, включи се проф. Тодор Кантарджиев.

Грипната ваканция е до сряда, обстановката в страната е динамична. Ако има спад на заболяемостта на хората с грип тип Б няма да бъде удължавана ваканцията, завърши Мутафчийски.

В международен план 106 000 души са заразените с коронавируса. Смъртните случаи са 3 600, а възстановените хора са 60 000 души, отчете проф. Мутафчийски.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза още, че болниците в Плевен и Габрово са под карантина и заразените хора няма да бъдат изписвани, няма да бъдат приемани и нови хора. Тече и процес на дезинфекция.

Разширен е и кръгът на контактните лица, така че да се открие кой е бил първият случай и откъде идва заразата. Развитието на ситуацията в България повтаря почти на сто процента ситуацията в други европейски страни, изтъкна доц. Кунчев.

Полицията на места ще бъде мобилизирана да осигурява спокойната работа и ограничаване на достъпа до медицинските заведения в областните градове, добави проф. Мутафчийски.

„Четири са пробите, които приемаме, че са положителни и обявяваме, че има четирима пациенти, заразени с коронавирус“, подчерта проф. Мутафчийски.

Според него, ако Националният щаб за коронавируса не си вършил добре работата, можело досега да обявяват стотния пациент, заразен с коронавирус. Проф. Мутафчийски посочи, че редовно всеки ден е имало фалшиви проби във ВМА за коронавируса, но са ги подлагали на много строг отчет.

Източник: news.bg, dariknews

Facebook коментари
Твоята реклама тук - виж как!


Booking.com
Твоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *