Честит празник на нашия медиен партньор – Радио Шумен!

Днешната дата, 7 май, е Международен ден на радиото и телевизията. На този ден през 1985 г. в Санкт Петербург Александър Попов представя пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург нов, изобретен от него уред, който предава и приема електрически колебания на големи разстояния без проводник. Неговият апарат е дал възможност за първи път да се приемат радиосигнали, носещи информация, чрез радиовълни.

С него се открива пътя към създаването на други радиоустройства, които позволяват практическо използване на радиовълните. По-късно това води до появата и масовото разпространение на съвременните радио и телевизия.

Със своето устройство с кохерер и електрически звънец с чукче преди 116 г. Попов изпраща от университетска сграда в руския град в друга сграда думите “Хайнрих Херц”, приети чрез морзовата азбука. Председателят на Руското физическо дружество ги приема и възпроизвежда на черна дъска. По този начин името на Херц става първото съобщение, предадено безжично от разстояние.

Фактът, че не само са излъчвани радиовълни, но и че е предадена някаква информация, според специалистите прави Попов откривател на радиото. През 1899 г. той включва към уреда и телефонна слушалка, с която слухово се приемат сигналите. В Русия днешната дата се чества като Ден на радиото, а у нас – като Ден на радиото и телевизията.

Честит празник на нашия медиен партньор – Радио Шумен.

Бъдете здрави, пускайте повече рок и вовеки в ефир!

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *