Честит празник на народните будители!

На днешния ден, 1 ноември, ние отдаваме заслужена почит към всички онези, благодарение на които българската нация е запазил вярата си в духовните ценности, в морала и доброто, благодарение на които предците ни са оцелели в най-тежките за нацията ни години – народните будители.

С вярата във възвишения идеал и поставянето на духовното пред материалното българинът се запознава още с делото на св. Иван Рилски Чудотворец. После Кирил и Методий ни дават азбуката, а делото на техните ученици е неоценимо като стойност за бъдещите поколения.

Векове по-късно на нуждата от просвещение през 1762 година отговаря Паисий Хилендарски, чиято “История славяноболгарская” е своеобразен призив към българите за национално осъзнаване.

След още 54 години и Софроний Врачански пръв отпечатва книга в България – известният му “Неделник”. Този велик народен будител пръв осъзнава, че само образованият народ може напълно да прозре истинската си сила в борбата за свобода и независимост.

Делото му е продължено от велики революционери като Любен Каравелов, Христо Ботев и Васил Левски, които освен да проповядват за национално осъзнаване и за висок патриотичен морал, те разтърсват из основи изпадналото в летаргия българско общество, повеждайки го към решителна и непримирима битка с поробителя.

Това са само част от познатите лица, своеобразните лидери на народните будители. Но зад тях стоят още хиляди – знайни и незнайни апостоли-просветители, които през вековете не са се уморили да показват на българския народ светлината на знанието, учението и книжовността.

Празникът се отбелязва у нас от 1923 година, а след като бива отменен, възобновява традицията през 1992 година.

Честит празник!

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *