кевр

Честито! От днес поскъпват токът, парното и топлата вода

Парното и топлата вода поскъпват между 4 и 23 процента за различните топлофикации, за София скокът е с 20 на сто. Това реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране. Повишението на цените на тока за бита е средно с 4,4 на сто.

При електроенергията най-голямо поскъпване има за потребителите на ЧЕЗ – с близо 6 на сто, а за абонатите на другите две енергодружества – EVN и „Енерго-про“ повишението на цените на тока ще е малко под 4%.

През юли газът ще се продава с 10 на сто по-скъпо.

Още миналата седмица председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов предупреди, че предстои значително поскъпване на парното и топлата вода от юли. Той обясни, че цените на топлоенергията зависят от тези на природния газ, който от началото на годината е поскъпнал със 70 на сто на европейските борси, на петрола, който е скочил с 50 процента на световните пазари и на въглеродните емисии, чиито цени също са се увеличили съществено:

„Предстои приемането на решения, които предвиждат сериозно увеличение на цените, което в никакъв случай КЕВР не желае, но ние сме принудени по причина, че ценообразуващите елементи сме длъжни да ги отразим“.

Причините за поскъпването на топлоенергията обясни пред БНР председатeлят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев:

“Доста дълга верига. Може да се започне дори от цените на петрола, които се повишават. Оттам се повишава цената на природния газ. Освен това се повишава търсенето на природен газ, без да се предлагат нови количества, което допълнително увеличава неговата цена, и оттам нататък вече продуктът на топлофикациите, основните разходи за производство на който са разходите за гориво, дават отражение в цени. Отделно от това същия тренд следват и цените на въглеродните емисии, които всички енергийни дружества са задължени да купуват, и това е резултатът на практика”.

В решението на регулатора може да се види, че поскъпването при газовите централи е по-голямо отколкото при тези, които работят на въглища:

“Тъй като там и двете цени – и на газа, и на въглеродните емисии, имат влияние, докато при въглищните там е само влиянието на въглеродните емисии. За това се получават тези разлики в процентите увеличение”, каза Кремен Георгиев.

Цените на топлоенергията се определят за едногодишен период и до следващия юли могат да бъдат променяни само още веднъж и то не по-рано от половин година.

За година напред се постановяват и цените на тока за бита. За разлика от тези две цени, цените на газа се определят всеки месец.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.