Черният Е-петък

Според предварителните проучвания 30% от потребителите ще търсят стоки по време на най-масовата търговия и онлайн. Статистиката сочи, че Черният петък повишава е-оборота със 128%. Ето какво съветват нашите експерти, за да избегнете фалшиви сайтове и оферти.

Подготовката

Проверете предварително сайтовете, от които ще пазарувате. Не избирайте сайт, който няма “https” в началото на URL адреса. “S” означава “сигурен” и намалява шанса да бъдете измамени. Обърнете внимание на наличната иконка на катинар в адресната лента в горната част или в лентата на състоянието в долната част. Използвайте различни пароли за всеки сайт. Те трябва да бъдат възможно най-дълги и да съдържат комбинация от главни и малки букви, цифри, пунктуационни знаци и различни символи. Доверете се на проверен сайт, в който има публикувана информация за магазините, които участват в Черния петък.

Покупките

Много онлайн потребители биват измамени и не получават стоката, която са поръчали и заплатили предварително. Това е практика, при която най-често китайски търговци се прикриват чрез европейски интернет магазини и обявени цени в евро. За да не попаднете в подобен капан, е добре да направите следните няколко неща: Първо, по името на сайта може да видите кога и къде е регистриран. В повечето случаи сайтовете фантоми са регистрирани през последните 180 дни, което е сигурен знак за измама. Второ, проверете дали в сайта е посочена задължителната за търговеца информация – име на юридическо лице, адрес, телефон, а не само имейл адрес. Всички сайтове в ЕС са задължени да имат пълна информация за условия, доставка, право на връщане и връзка към онлайн платформата на ЕК за решаване на спорове. В случай, че регистрацията на самия домейн е в Индия или Китай, то най-вероятно и поръчаната от вас стока ще пристигне оттам, за което ще ви се наложи да заплатите допълнителни разходи като мита и такси. Трето, при пазаруване от таблет е по-сигурно да се използва приложение на доставчик, а не мобилен браузър.

Плащането

Проследявайте всичките си покупки, като след всяка направена поръчка разпечатайте разписката, потвърждението по имейл адреса и описанието на дадения продукт или стока, за да бъдете предварително подготвени в случай, че забележите нещо съмнително. Продължете да следите отблизо банковите си сметки и извлеченията от кредитните си карти, за да се уверите, че не се извършват други транзакции от тях. Πлaщaнeтo пpeз cиcтeми ĸaтo Раураl дaвa дoпълнитeлнa зaщитa в cлyчaй нa пpoблeм.

Правата ви

Прочетете внимателно общите условия на е-търговеца. Запознайте се с правилата зa вpъщaнe нa закупената cтoĸa и заплащането на тpaнcпopтнитe paзxoди. Не забравяйте, че имате право да върнете покупките в рамките на 14 дни, а в следващите 2 седмици търговецът трябва да ви възстанови парите.

Асоциация “Активни потребители”

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *