Часовникът на Страшния съд показва две минути до полунощ

Стрелките на символичния часовник на Страшния съд остават както досега – на 23 ч. 58 мин., съобщи ТАСС.

Това означава, че до “ядрена полунощ” има както и преди две минути. Съобщението направи Рейчъл Бронсън, президент на американското списание “Бюлетин на атомните физици”, на чиято корица часовникът се появи за първи път през 1947 г.

Това положение на стрелките беше избрано миналата година, повтаряйки рекорда от 1953 г. насред Студената война, уточни в. “Индипендънт”.

Учените подчертаха, че решението да оставят часовника като миналата година, не означава, че хората могат да се успокоят. Всъщност то отразява “новото ненормално” – обезпокояващо състояние на нещата, в което нестабилността и нарушеното равновесие стават нещо обичайно.

“Човечеството сега е изправено пред две едновременни екзистенциални заплахи, всяка от които може да е причина за големи притеснения и изисква незабавно внимание“, пишат експертите. „Тези големи заплахи – ядрените оръжия и промените в климата – се увеличиха тази година от нарасналото прибягване до информационна война за подкопаване на демокрацията в света”.

Създателите на “Бюлетина на атомните физици”, който поддържа Часовника на Страшния съд, казаха, че има и причини за позитивност. Войнствената реторика между САЩ и Северна Корея, която беше във фокуса миналата година, се успокои, пишат те.

Има обаче и притеснения – заплахата от кибератаки, продължаващото напрежение между САЩ и Русия, липсата на напредък по промените в климата. Това означава, че заплахата за света е не по-малка, отколкото миналата година.

Източник: БТА

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *