Ангел Кунчев

Чакаме още 20 000 ваксини на 4 януари

На 4 януари ще пристигне следващата пратка с около 20 000 ваксини на “Пфайзер” и “Бионтех”. Това съобщи пред Нова телевизия държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че след символичната първа доставка са имунизирани около 4500 медицински лица, а след 4 януари страната ни ще започне да получава ваксините на седмична база – те няма да идват с камион от Белгия, а ще кацат със самолет на летище София. Това значително ще уресни логистиката според него.

По негови думи става въпрос за количества от порядъка на 150-200 000 дози месечно.

Доц. Кунчев отбеляза, че ваксината на “Модерна” върви по петите на тази на “Пфайзер” и по негови думи тя ще стане факт до края на идния месец. Какво количество ще получим от нея обаче, щяло да стане ясно, след като има разрешение за доставка.

Според здравния инспектор до края на първото тримесечие вероятно ще разполагаме и с ваксината на “АстраЗенека”, т.е. ще има широк набор от ваксини и всеки, който желае, ще има възможност да се ваксинира.

Той призна, че задачата с масовата ваксинация е много трудна, но в различните фази ще се включват различни хора. Когато дойде моментът за имунизация на цялостното население са налице 4500 лични лекари.

Кунчев изрази убеденост, че ще достигнем 2 милиона ваксинирани през лятото, ако хората имат желание да се ваксинират.

Единственият начин да се стравим с това зло, е имунизацията. Дай боже да достигнем тези заветни 70%, което ще значи че в България повече епидемия от този вирус няма да има“, коментира той.

Относно спорните бусове с кренвирши, с които бяха доставяни ваксините, Кунчев изрази недоумение защо да не се ползват услугите на хора, които разполагат с такава техника и могат да помогнат. Когато едно общество е заплашено, то ползва всички ресурси, подчерта той.

Според него в момента лимитиращият фактор не са парите или политическите решения, а хората. По негови думи няма друга система у нас като тази за общественото здраве, в която за 10 години са били съкратени 45% от хората. “Как да работиш с този ресурс и да поемеш всички тези задачи, ако нямаш хората?“, запита риторично Кунчев.

Той прогнозира, че през третото-четвъртото тримесечие на 2021 г. вече ще има набор от ваксини и човек ще може да избира коя да му бъде поставена.

Здравният инспектор предупреди, че статистиката между Коледа и Нова година не е точна и трябва да мине първата нормална работна седмица, за да се добие представа за истинската картина. Едва след като има такъв анализ, може да се мисли за разхлабване на мерките, за да е сигурно, че тенденцията се запазва.

Ако паднем под 200 на 100 000 души население, това може да даде повод отпадане на някои ограничения, отбеляза Кунчев.

По негови думи иформационната кампания за ваксините ще стане, когато имаме налични ваксини за цялото население. Няма какво да натискаме педала, когато хората все още нямат достъп до ваксината, категоричен бе той.

Споед него 2021 ще е годината на основателната надежда, информира news.bg.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *