Сертификат ковид

Цифрово удостоверение за COVID – въпроси и отговори?!

ЕП и Съветът на ЕС се споразумяха за създаването на цифрово удостоверение на ЕС за COVID, което да улеснява пътуванията в Съюза от 1 юли. В него се посочва се посочва, че човек е бил ваксиниран, има отрицателен тест или се е възстановил от COVID-19. Тези три вида условия ще бъдат надеждни и сигурни, и приети в целия ЕС. Използваният за първи път подобен документ поражда много въпроси, на които ще си отговорите с помощта на „Активни потребители“.

Защо ни е необходимо такова удостоверение?

Цифровото удостоверение на ЕС за COVID цели да възстанови свободното движение в рамките на ЕС и е една от ключовите предпоставки за икономическото възстановяване на Съюза. Единният формат на удостоверението ще помогне за по-бързото възстановяване на дейностите на туристическия сектор и на транспортните доставчици, като авиокомпании, железници, автобуси и фериботи във всички държави членки. То ще бъде издавано от национални органи – например, болници, центрове за тестване или здравните власти, и ще съдържа информация на съответния национален език и на английски.

Какво представлява удостоверението за ваксинация?

То ще удостоверява в сигурен и надежден цифров формат с QR код, че е приложена ваксинация. Ще бъде лесно да се докаже, че дадено лице е ваксинирано. Сертификатът може да се издава след всяка доза от ваксината и ще посочва дали цикълът на ваксинация е завършен, в зависимост от вида на ваксината, която е получена.

Какво представлява удостоверението за тест за COVID?

Цифровото удостоверение на ЕС за COVID тестове може да бъде издадено при направен тест по метода на амплификация на нуклеинови киселини (NAAT), сред които са PCR-тестовете, както и бързите антигенни тестове. То предоставя тази медицинска информация в сигурен и надежден цифров формат с QR код. Удостоверението ще показва резултата, вида на теста и датата, на която е направен. Ще бъде лесно да се докаже, че дадено лице има направен тест с отрицателен резултат, ако това се изисква от държава членка при влизане в страната. За всеки COVID тест ще бъде издаден отделен сертификат, който няма да съдържа данни от предишни сертификати и тестове.

Какво представлява удостоверението за възстановяване от COVID-19?

Цифровото удостоверение на ЕС за възстановяване от COVID-19 потвърждава, че притежателят му се е възстановил от инфекция от SARS-CoV-2 след положителен NAAT тест. Удостоверението за възстановяване от COVID-19 трябва да бъде издадено не по-рано от 11 дни след първия положителен тест. QR кодът ще дава достъп до резултатите по сигурен и надежден начин. Понастоящем тестовете за антитела, които показват дали човек е развил антитела, не могат да се използват за получаване на сертификат за възстановяване.

Ще бъде ли удостоверението за COVID задължително условие за пътуване?

Не. Никой няма да бъде задължен да използва дигиталното удостоверение на ЕС за COVID. В същото време притежаването на такова удостоверение ще гарантира, че можете да преминете вътрешните граници на ЕС без допълнителни изисквания, тъй като то ще бъде прието от всички държави членки.

Удостоверението “ваксинационен паспорт” ли е?

Не. Удостоверението няма да бъде нито документ, нито предусловие за пътуване. То е предназначено да помогне на гражданите лесно да докажат във всички държави в ЕС, че са ваксинирани, наскоро са имали отрицателен тест или са се възстановили от COVID-19.

Източник: Асоциация “Активни потребители”

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *