Цветен тест за проверка на екрани

Понякога, особено по време на продължителна работа, на екрана на монитора или дисплея могат да се появят така наречените дефектни пиксели, боядисани в цвят различен от съседните пиксели. Обикновено този вид повреда става видима веднага, но в някои случаи е необходим специален софтуер за откриването им.

Един от методите за откриване на дефектни пиксели е цветния тест. Ние написахме кратък код за целта и ви го предоставяме за ползване. Вижте и тествайте от тук.

Най-често счупените пиксели са най-забележими на фона на равномерно запълване с някакъв цвят, което се използва в “Тест за мъртви пиксели”.

При повечето дисплеи всеки пиксел, т.е. всяка точица от картината, се състои от три отделни субпиксела. Всеки субпиксел представлява микроскопична лампа, която излъчва само един от трите основни цвята (има различен луминофор). Чрез промяна на интензитета на светлината на субпикселите се постигат нюанси на възпроизвежданите цветове – един червен, един зелен и един син. Когато всичките три субпиксела светят, полученият цвят е бял.

Ако има напълно “мъртъв пиксел” в дисплея, той лесно ще се забележи при „разпъването“ на бял фон върху екрана – мъртвият пиксел ще изглежда черен. Ако обаче са изгорели един или два субпиксела, то на дисплея ще има една точица, която просто свети в различен цвят. Ето защо е добра идея да се провери за мъртви пиксели чрез „преглед“ на няколко плътни цвята.

Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *