Хванаха изпращача на рекордните 423 кг. хероин (видео)

При проверка на тир, превозващ теракотени плочки, на ГКПП „Видин-Калафат“ бяха задържани рекордните 423 кг. хероин.
Установен е целия път на стоката от преминаване на българо-турската граница на 17 май с влекач и ремарке с иранска регистрация, управлявано от иранец до мястото, където е била разтоварена, съобщи гл. комисар Младен Маринов.

„Оттам е претоварена на български влекач и ремарке с водач български гражданин, който е 56-годишен“, посочи Маринов.

При прегледа на транспортните документи митничарите са забелязали, че изпращачът е неизвестна фирма, а получателят на плочките в Холандия е дружество, чиято дейност е свързана с хранителни продукти.

След анализ на риска камионът е отделен за по-щателна проверка, при която след рентгенова проверка са установени нетипични аномалии. След отваряне на един от палетите е усетена и остра миризма на оцетна киселина, което също е един от индикаторите за наркотик с цел да се скрие от кучета. Под първите три реда с теракотени плочки е установено, че последните две са допълнително слепени със силикон и между тях е поставен найлонов плик, в който има пресован лист от хероин с тегло 1055 гр.

Общо са иззети 400 пакета по 1055 гр. с тегло 423,22 кг. Чистотата на наркотика е много висока – близо 70%, а по прогнозни цени стойността му е 63,48 млн. лв.

По думите на Маринов цялата схема е изградена с оглед на това да се прекъсне връзката с Иран, тъй като ислямската република се счита за рискова държава по отношение на стоки и товари към Западна Европа.

„Задържан е изпращачът, той е управител на търговско дружество, на което съпругата му е собственик. Към момента тя не е задържана, защото продължават оперативно-издирвателните мероприятия“, посочи Маринов.

„Лицето е 43-годишен български гражданин, има криминални регистрации, но те не са по линия на наркотрафик и разпространение на наркотични вещества“, обясни комисарят.

„Продължават процесуално-следствените действия на територията на София за документиране на всички действия и оглед на склада, където е претоварена стоката, разпитват се свидетели“, каза още Маринов.

Източник: БГНЕС, Фокус
Facebook коментариТвоята реклама тук - виж как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *